Vitaminele de sinteza versus mancare bioCiteam zilele trecute prin presa britanica de pe internet o stire care mi-a atras atentia in mod special. Si nu neaparat datorita informatiilor – nu era ceva nou – ci mai degraba datorita, culmea… normalitatii sfaturilor care se dadeau.
Este vorba, foarte pe scurt despre multivitamine (suplimente alimentare) versus mancare. Mancare cat mai diversificata si pe cat posibil bio.

Adica, medicii au inceput sa recunoasca faptul ca o alimentatie sanatoasa si diversificata acopera necesarul de vitamine al unui adult. Nu este neaparat nevoie sa recurgem la suplimente vitaminice atat timp cat meniul nostru zilnic este variat si include suficiente fructe si legume proaspete. Mai ales ca, uneori aceste multivitamine nu sunt asimilate de catre corpul nostru.
Totusi, anumitor categorii de persoane le sunt recomandate (Department of Health-UK) sub supraveghere medicala anumite suplimente vitaminice:

  • Copiiilor cu varsta cuprinsa intre 6 luni-4 ani: vitaminele A, C, D;
  • Varstnicilor care nu prea ies din casa , mai ales iarna: in special vitamina D3;
  • Femeilor insarcinate: acid folic (vitamina B9).

Nu stiu ce parere au companiile farmaceutice despre recomandarile medicilor britanici, dar mie mi se pare un act de mare curaj si de normalitate in societatea actuala. Probabil si pentru ca noi suntem obisnuiti sa vedem guvernul recomandand ceva care e in interesul corporatiilor, mai degraba decat invers (vezi cazul RMGC).
Totusi, in ceea ce priveste hrana, problema cea mai mare din punctul meu de vedere este de a putea cumpara produse bio, organice traditionale, fara chimicale sau cum vreti sa le spuneti. Nu-mi dau seama – cum se intampla mai mereu pe la noi cu anumite dileme – care-i  raul cel mai mic pe care sa-l aleg: multivitamine obtinute chimic, prin sinteza, dar printr-o sinteza controlata, adica, cel putin teoretic stiu foarte clar ce se afla in pastila aia, chiar daca organismul meu nu o va asimila in totalitate … sau fructe si legume – Dumnezeu stie cu ce chimicale stropite, „ingrasate” sau „hranite”.
Resurse:
http://www.dh.gov.uk/en/index.htm
http://www.bbc.co.uk/news/health-16700833
http://www.nytimes.com/2005/08/03/health/03iht-snvitamin.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *