despre procesarea industriala a alimentelorMencinicopschi era pentru mine un personaj destul de greu de descifrat. Mi se parea ca are un discurs dezechilibrat, apocaliptic, o adevarata mana cereasca pentru mass media. Pe de alta parte, nici nu prea ai cum sa fii luat in seama in Romania daca nu sperii “pacientul”. Stii, e un principiu adanc inradacinat la romani. Daca omul se duce la medic si acela ii spune ca nu are nimic, se duce la alt doctor. Daca al doilea da cu el de pamant, il diagnosticheaza cu 1001 boli si ii interzice 50 de lucruri, romanul e convins: “Bun doctor. Mi-a gasit o gramada!”. De-asta ma si gandesc ca poate dr. Menci, cum e alintat personajul in cauza, a ales calea “what works best”.

Cam cu gandurile astea m-am dus la premiera filmului documentar TOXIC, regizat de Andrei Sota, care anunta sa il aiba pe celebrul dr. apocaliptic in rolul principal. La eveniment a fost inghesuiala, de la lume buna (Mircea Badea, Oreste, Cristian Margarit, Dana Savuica, Gianina Corondan, Catinca Roman, Dan Chisu, parca si I.P.S. Teodosie de la Tomis?) pana la lumea foarte buna (de mine zic, desigur 🙂 ).

Hai sa vedem care sunt insa primele lucruri care imi vin in cap dupa premiera filmului:

1. Mencinicopshi a fost star. Coerent, stiintific, stapan pe el, incercand sa explice cat mai simplu, dar pe alocuri si simplist, principii stiintifice de nutritie deloc usor de inteles.

2. Mi s-a parut interesanta teoria entropiei alimentelor. Principiul ar fi ca fiecare sistem ordonat si viu tinde sa aiba o entropie minima, care creste in cazul procesarii alimentelor, in cazul de fata. Entropia marita ar produce la randul ei dezechilibre mari in organsim, iar asta duce la aparitia diverselor boli.

3. Omenirea actuala nu este adaptata genetic pentru prelucrarea si asimilarea alimentelor actuale, care sunt obtinute atat prin incrucisari genetice, hibridizare, altoire etc.

4. Organsimul uman nu poate decoda informatia continuta de produsele alimentare puternic procesate chimic (n-am inteles prea bine, mai caut)…

5. Abia acum imi vine in minte inceputul filmului. S-a accentuat foarte mult ideea ca omul s-a indepartat de natura si implict de hrana provenita exclusiv din natura, hrana care ar urma cursul firesc al lantului trofic. Solul inmagazineaza o anumita forma de energie, plantele iau o parte din acea energie si adauga energia solara, animalele mananca plantele , omul mananca animalul si plantele, laolalta cu toate acele forme de energie pomenite. Daca omul intervine atat de brutal in acest lant trofic (prin privarea plantelor de lumina naturala, cultivarea in sere, folosirea excesiva a pesticidelor, a substantelor care stimuleaza cresterea fortata si rapida-de cresterea animalelor nu mai amintim), automat acest fapt se rasfrange nu doar asupra echilibrului energetic firesc, ci si asupra calitatii, gustului si valorii nutritionale. Din ce se spunea in film, nimeni nu controleaza folosirea substantelor nocive de catre producatorii romani.

6. Romanilor se pare ca le pasa foarte mult de aspect, culoare, marime – si mult mai putin de gust si calitati nutritive.

7. Mi s-a parut prea evidenta publicitatea facuta pentru Fares. Scuzabil totusi daca au finantat filmul, mai bine sa apara asa decat deloc.

8. E o diferenta intre a manca si a te hrani. Diferenta ar fi ca hranirea ar include si constientizarea actului de a manca si conferirea unei incarcaturi spirituale.

9. Acel “suntem ceea ce mancam” a fost largit de catre dr. Mencinicopschi in: “suntem ceea ce iubim si ceea ce mancam”. M-a cucerit fraza asta, mai ales ca a fost fundamentul unui rationament ulterior foarte frumos: acela ca ar trebui sa mancam inconjurati de cei dragi, mancare gatita de noi, incarcata de sentimentele si energia noastra pozitive.

Concluzia ar fi ca ar trebuie sa constientizam tot timpul ce mancam, dar si cum mancam. Lucru care ma face sa ma simt bine, avand in vedere ca tocmai asta incerc sa facem si noi pe Nutripedia.ro.

Avem si un trailer video aici:YouTube Preview Image

  1. buna!scuzati mi lipsa de informare dar pe unde se gaseste filmul asta?am o banuiala ca nu la multiplex 🙂 .multumesc

    1. Salut. A fost un eveniment privat, vizionarea a avut loc la Grand Cinema de la Baneasa Shopping City. Filmul face parte dintr-un proiect mai amplu, legat de nutritie si alimentatia cotidiana. Se incearca informarea populatiei si sensibilizarea autoritatilor si producatorilor din industria alimentara. Nu stiu unde si cum va fi difuzat filmul de acum inainte, da un like pe pagina de facebook a filmului (cauta “Toxic film”) si cere info acolo. Eu cred ca filmul va avea vizionari multe in momentul in care i se va da drumul pe canale neoficiale, de tip torenti. Bine ai venit pe Nutripedia!

      1. Daca romanii ar manca mai putina paine si s-ar lasa de fumat, s-ar rezolva multe din problemele de sanatate ale tarii.

        Astia se complica prea mult. O colega de la servici isi macina oua la rajnitza de cafa, pe motiv ca-i “calciu 100% natural”, dar in acelasi timp ea fuma.

        O alta colega se uita pe punga de chipsuri sa vada daca are “E-uri”. Ea fiind cat o batoza. Daca E-urile o preocupa pe ea..

        Insistenta pe detalii de acest fel te poate face sa nu mai vezi padurea din cauza copacilor.

  2. Un film pe cat de asteptat, pe atat de nesatisfacator.Nici o imagine din acele fabrici unde se produc “deseurile ” pe care le mancam si de care nu avem cum sa scapam.Sunt documentare de genul acesta mult mai reusite decat acest film. Nu ma refer la d-nul dr. Menci pentru care am un respect deosbit si ale carui carti le-am citit in totalitate ci ma refer la regiszorul Andrei Sota care vorbea de film ca de o mare realizare cinematografica. Care ???? Filmul este o insiruire de interviuri luate unor oameni nereprezentativi (exceptie dr. Menci). Dezamagita de realizarea cinematografica.

    1. Buna, Daniela!
      Intr-adevar, i s-a facut foarte multa publicitate acestui film si poate ca s-a mers prea mult pe “reteta americana”. Foarte multa valva, lucrurile prezentate intr-o maniera pe alocuri prea simplista, ori prea catastrofala -dupa parerea mea- si lista poate continua. Este totusi un inceput promitator pentru Romania, dar pacat ca nu are prea multa lume acces liber la acest documentar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *