Supa de gaina reduce inflamatia gatului si a nasului spacifice raceliiCred ca toata lumea asociaza racelile din copilarie cu supa de gaina. Cel putin eu, imi aduc aminte ca dardaiam de febra in plapuma si mamaie incerca din rasputeri sa ma pacaleasca sa mai mananc o lingura de supa, “asa fierbinte, ca face bine la gat”.

Si intr-adevar, se pare ca supa de pasare (gaina, pui) reprezinta una dintre cele mai eficiente metode traditionale de a ameliora simptomele racelii si de agrabi procesul de vindecare. S-au realizat chiar studii pentru a dovedi acest lucru.

O echipa de cercetatori de la Nebraska Medical Center-Omaha si-a propus sa afle daca intr-adevar supa de pasare ajuta sau nu in perioada convalescentei datorate racelii. Mult mai mult, i-a interesat sa identifice mecanismele si substantele responsabile pentru aceste transformari benefice in organism.

Au folosit pentru experiment o supa de gaina pregatita in mod traditional. Carnea de pasare a fost  fiarta vreo 8 ore, dupa care s-au adaugat  mai multe legume (ceapa, cartofi, morcovi, telina, pastarnac, napi, patrunjel), sare si piper.

In urma testelor, rezultatul a fost urmatorul: supa de pasare impiedica migrarea neutrofilelor (un tip de celule albe din sange care apara organismul de infectii). Prin inhibarea miscarii acestor celule, supa de pasare ajuta practic la ameliorarea  simptomelor inflamatorii ale tractului respirator superior, specifice racelilor (gatul rosu si inflamat, durerile la inghitit, nas infundat). Mai pe scurt, reduce inflamatia si raceala devine mai usor de suportat.

Ceea ce nu se stie exact este care anume substanta din supa declanseaza aceste procese antiinflamatorii- legumele, carnea de gaina, vreun condiment sau interactiunea dintre ele?

Iata care au fost recomandarile facute de ei referitor la consumul de supa de pasare in timpul convalescentei datorate racelii:

  • Carnea de pasare sa fie fiarta cel putin 2 ore la foc mic.
  • Supa trebuie servita fierbinte (ajuta la desfundarea nasului).
  • In cazul copiilor mici supa nu trebuie sa fie prea fierbinte. Atentie  la albumina prezenta, care poate provoca reactii alergice.
  • Supa trebuie consumata zilnic.

Concluzii

Chiar daca nu este pe deplin dovedita stiintific eficienta folosirii supei de pasare in ameliorarea simptomelor racelii, totusi, nu avem decat de castigat de pe urma consumului ei. Este o mancare gustoasa , plina de nutrienti si care hidrateaza bine organismul.

In plus daca la prepararea supei am folosi si putin ardei iute (nu si in cazul copiilor), s-ar produce o usoara crestere a metabolismului, care ar avea ca efect senzatia de „transpiratie fierbinte”, cu incalzirea rapida a organismului.

Resurse:

–    Rennard BO, Ertl RF, Gossman GL, Robbins RA, Rennard SI. Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7. PubMed PMID: 11035691

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *