Am obosit sa tot aud axioma “suntem ceea ce mancam”. OK, este adevarat, mai ales daca o percepem in sens strict fiziologic. Dar intr-un sens mai larg, este definitoriu pentru fiecare dintre noi? Daca cineva se grabeste si nu are timp sa ia o masa echilibrata, musai o sa-l judec daca o sa insface niscai fast food pe fuga? Sau daca esti pe autostrada si mananci un sandvis la o benzinarie din mijlocul pustietatii gata- esti sanvisul ala pe care l-ai mancat?! Mai de graba as crede intr-o  formulare care ar suna cam asa: suntem ceea ce gatim. Daca aleg sa gatesc un peste la cuptor in loc de niste mici la Pustnicu, parca spun ceva despre mine, este? 🙂

Si tocmai ca ceea ce gatim spune cate ceva despre fiecare dintre noi, incepand de azi o sa inauguram o noua rubrica – cu retete primite de la cititori. Conditiile de postare: publicam orice reteta „responsabila”, cu ingrediente naturale, care sa nu fie o bomba calorica. Reteta trebuie sa fie incercata pe propria papila de catre „gatitor”, nu sa fie copiata mot-a-mot de pe undeva . A, si sa fie  gustoasa, ca si asta spune ceva despre noi :).

Iata cine sparge gheata. Oana, care in mediul virtual se manifesta sub pseudonimul Jully Summer, este prima. Pe Oana o cunosc datorita faptului ca avem doua pasiuni comune. Una ar fi tirul cu arcul, iar a doua este legata de nutritie. Cum prietenia noastra este una dezvoltata mai degraba in jurul si in preajma concursurilor de tir, ma folosesc de reteta pe care mi-a trimis-o tocmai pentru a o cunoaste un pic mai bine. Spun un pic pentru ca, de fapt, o fi spunand ceea ce gatim ceva despre noi, dar spune prea putin. Asta daca ai noroc, iar in cazul Oanei se aplica. Avem aici si un link cu creatiile ei grafice, care ne ajuta inca un pic.

Hop si reteta:

Buna, Dana!

Am scris reteta asta de supa de broccoli… asa din amintiri. Oricum e destul de originala, in sensul ca… nici nu stiu daca merge incadrata la supe, mai degraba la ciorba!

Cantitativ este o ciorba cat pentru toata familia, deci minim 6 portii. Eu am facut-o intr-o oala de 4 L, asa ca mi-au iesit vreo 8 portii.

Supa de broccoli si legume cu sos de chefir si usturoi

Ingrediente:

  • 1 ceapa potrivita
  • 5 catei de usturoi – pisati (usturoiul merge pus din plin)
  • un buchet de broccoli, cca. 500 g
  • 2 morcovi
  • 2 cartofi
  • 1 dovlecel
  • telina – mica
  • pastarnac (preferential)
  • patrunjel, marar – cate o legatura
  • ulei aprox. 7- 8 linguri
  • 2 lingurite sos dulce de soia
  • sare, piper
  • o lingurita zahar brun.

Mod de preparare:

  1. Spala legumele.
  2. Curata morcovul, cartoful, ceapa, pastarnacul si telina, spala-le si taie-le bucatele (cat de mici, de preferinta). Ceapa se lasa intreaga.
  3. Morcovul si telina se pun la fiert intr-o oala separat.
  4. In acest timp, se taie si broccoli (tulpinile in bucati mici, iar inflorescentele se impart in buchetele cat mai mici, se poate baga si in blender- depinde cat de marunt se doreste).
  5. Dupa ce morcovul si telina au fiert 10 min se scot si impreuna cu restul legumelor inclusiv broccoli, se pun intr-o oala in care am incins putin ulei (masline, seminte de struguri,floarea soarelui sau porumb). Se calesc 5-10 min.
  6. Se adauga cativa stropi de sos de soia si o lingurita de zahar brun (pt. accentuarea unui gust dulce).
  7. Se adauga apoi apa fiarta, 3-4 L, ceapa, cateva bobite de piper si se lasa la fiert aproximativ 15 min. Ceapa se taie eventual in 2- ca apoi sa fie scoasa din ciorba si aruncata. Multora nu le place si ea are rolul de a da gust.
  8. Se pune usturoiul pisat. Se mai lasa inca 10-15 min la fiert.
  9. La final adaugam mararul si/sau patrunjelul tocat marunt.

Merge combinata si cu:

Sos de chefir si usturoi:

– 250 ml chefir
– 2 catei usturoi pisat
– patrunjel, marar
– sare – un praf
– cativa stropi de lamaie, dupa gust.

Pofta buna si spor la asa supa copioasa!

Reteta de supa de broccoli cu sos de chefir si usturoi

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *