Supa clara sau bulionul este o fiertura foarte concentrata de legume si carne sau doar de legume. Se foloseste ca baza, in loc de apa, pentru diferite mancaruri: ciorbe, supe, tocanite, orez, sos, etc, carora le imbunatateste considerabil gustul.

Inlocuieste cuburile concentrate de supa, ciorba, legume, care se gasesc in comert, dar care, din pacate, contin si diverse chimicale pe langa ingredientele naturale.

Aceste supe-baza se pot tine in frigider 2-3 zile sau la congelator cam 3 luni.

Nu stiu de ce la noi s-a incetatenit ideea ca bulionul este doar un suc concentrat  de rosii. Cand auzi cuvantul bulion, automat  te duci cu gandul rosii.

Dupa cum era de asteptat, cuvantul bulion provine din limba franceza. Bouillir inseamna a fierbe, iar bouillon-ul este o fiertura de legume (ceapa, morcovi, tulpini de telina) cu carne care sa aiba neaparat os, la care se adauga  plante aromatice (bineinteles, ceva tot frantuzesc-buchetul Garni).

Acum ca am aflat si ce-i cu bulionul, sa vedem cele trei retete de supa-baza:

Supa clara de vita

Timp de preparare si gatire: aproximativ 6 ore.

Se obtin aproximativ 3-4L de supa.

Ingrediente:

  • 3,5-4kg carne de vita cu os
  • 2-3 cepe mari rosii intregi
  • 2-3 morcovi mari taiati rondele
  • 3 tulpini de celery (telina) taiate rondele
  • 1 bucata de praz (doar partea alba) taiata rondele
  • 3-4 catei de usturoi intregi
  • 2 foi de dafin
  • 1 crenguta de cimbru verde
  • 2 tulpini de patrunjel
  • 10 boabe de piper negru
  • 3-4 boabe de ienibahar (optional)
  • 5-6 L de apa.

Modul de preparare:

  1. Se pun la fiert oasele cu carnea –taiate in bucati mici- si apa intr-o oala suficient de mare.
  2. Se lasa sa dea in clocot si se indeparteaza spuma formata.
  3. Dupa, se reduce intensitatea focului la minim, astfel incat totul sa fiarba domol.
  4. Cand  nu se mai formeaza spuma se adauga si legumele cu restul ingredientelor.
  5. Se fierbe aceasta compozitie la foc mic timp de 5-6 ore. Spuma se indeparteaza ori de cate ori este nevoie.
  6. Daca apa s-a evaporat prea mult si oasele raman neacoperite se mai adauga apa fiarta. Ideal ar fi ca oasele si carnea sa fie suficient de mici incat sa nu mai fie nevoie sa se mai adauge apa pe parcurs.

La final, carnea trebuie sa fie atat de fiarta incat sa cada de pe oase.

Daca ti se pare ca s-a format prea multa grasime la suprafata, poti sa mai arunci din ea.

Dupa ce ai oprit focul, strecoara zeama printr-o sita foarte deasa si las-o la racit.

Se depoziteaza la rece in frigider pentru maxim 3 zile sau se portioneaza in pungute de plastic si se congeleaza.

Cand vrei sa folosesti bulion de vita congelat, mai intai adu-l la fierbere si apoi adauga-l in mancare.

Supa clara de pui

Timp de gatire: aproximativ 4 ore.

Se obtin circa 3,5L de supa.

Ingrediente:

  • Carnea  portionata de la un pui sau o gaina (fara ficat)
  • 4,5 L de apa
  • 2 cepe mari rosii intregi
  • 2-3 morcovi mari taiati rondele
  • 3-4 catei de usturoi intregi
  • 2 teline mici taiate rondele
  • 1 legatura mica de leustean
  • 1 crenguta de cimbru
  • 1-2 foi de dafin
  • 2 cuisoare intregi (optional)
  • 10 boabe de piper negru
  • o crenguta de maghiran sau oregano (optional)

Modul de preparare:

Se pun bucatile de carne cu apa intr-o oala mare. Se aduce totul la fierbere si se indeparteaza spuma.

Se adauga restul ingredientelor, se reduce intensitatea focului la minim si se lasa sa fiarba incet maxim 4 ore. Se ia mereu spuma formata.

Imediat dupa ce se opreste focul se strecoara zeama concentrata. Se precedeaza apoi ca si in cazul celei de vita.

Supa clara de legume

Timp de preparare: 3,5 ore.

Se obtin aproximativ 2,5 L de supa.

Ingrediente:

  • 4-5 morcovi mari taiati rondele
  • 4 cepe mari taiate in patru
  • 1-2 fire de praz taiate rondele
  • 3-4 catei de usturoi intregi
  • 2 teline mici taiate rondele sau 2 tulpini de celery taiate rondele
  • 1  fir de leustean
  • 1 crenguta de cimbru
  • 3-4 fire de patrunjel
  • 10 boabe de piper negru
  • 1-2 foi de dafin
  • 4,5 L de apa.

Modul de preparare:

  1. Se da apa in clocot si apoi se adauga toate ingredientele intr-o oala mare.
  2. Se asteapta pana cand apa incepe sa fiarba din nou.
  3. Apoi se da focul la minim si se acopera partial cu un capac.
  4. Se lasa sa fiarba incet cam 3 ore.
  5. Dupa fierbere se strecoara si se procedeaza ca in cazul bulionului de vita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *