Un nou studiu publicat luna aceasta in revista Neuron sustine faptul ca proteinele si nu carbohidratii ne activeaza anumite celule din hipotalamus  implicate in starea de veghe si arderea mai multor calorii. Aceste cercetari incearca sa explice si sa inteleaga mai bine mecanismele insomniilor asociate cu aparitia obezitatii.

Starea de veghe si consumul de energie al corpului sunt in mare parte controlate de anumite celule (neuroni) din hipotalamus,  denumite orexine. Acesti neuroni secreta substante orexin/hipocretinice cu rol stimulant asupra creierului. Reducerea activitatii acestor neuroni are ca rezulatat instalarea starii de narcolepsie (insomnii nocturne), strans legata de fenomenul ingrasarii.

Obiectul studiului a fost de a testa si compara efectul  mai multor nutrienti asupra acestor neuroni din sistemul orexin/hipocretin.

Cercetari mai vechi au aratat ca activitatea neuronilor orexin/hipocretinici este inhibata de glucoza. Studiul actual demonstreaza ca nutrientii de natura protidica (proteinele din albusul de ou , spre exemplu) stimuleaza si activeaza cel mai mult acesti neuroni. Atunci cand neuronii acestui sistem sunt expusi simultan unui amestec de proteine si carbohidrati, aminoacizii (care constituie proteinele) reduc activitatea inhibitorie a carbohidratilor.

„Greutatea corporala si somnul  afecteaza starea de sanatate a intregului organism. Lipsa somnului regulat, precum si o dieta neechilibrata sau saraca in nutrienti, de cele mai multe ori duce la aparitia obezitatii”, sustine Dr. Denis Burdakov, cercetator la Universitatea din Cambridge si co-autor al studiului prezent.

Dr. Burdakov sustine ca „activitatea sistemului orexin/hipocretinic este influentata mai degraba de echilibrului macronutrientilor (proteine, lipide, gllucide) decat de continutul caloric al meniului zilnic, ceea ce sugereaza ca in creier avem celule sensibile la cantitatea de energie, dar si celule care pot masura echilibrul dietetic”.

S-a constatat astfel ca mesele pe baza de proteine, comparativ cu cele bogate in glucide, sunt mult mai eficiente in promovarea starii de veghe si de excitare nervoasa, dar si in arderea caloriilor. Astfel se explica de ce dupa o masa proteica suntem mai putin molesiti si mai atenti comparativ cu una glucidica.

Rezultatele sunt incitante, sustine Dr. Burdakov si prin faptul ca acum avem posibilitatea de a determina anumite celule ale creierului sa fie mai active sau nu prin intermediul alimentatiei.

Asa ca, daca dupa-amiaza iti scade tonusul mental si ti se face somn, cel mai bine ar fi sa alegi sa mananci o gustare pe baza de proteine mai degraba decat ceva dulce. Te vei trezi din moleseala mai rapid, vei arde mai multe calorii, iar senzatia de satietate va dura mai mult timp.

Resurse:

“Activation of Central Orexin/Hypocretin Neurons by Dietary Amino Acids”; Mahesh M. Karnani, John Apergis-Schoute, Antoine Adamantidis, Lise T. Jensen, Luis de Lecea, Lars Fugger, Denis Burdakov;Neuron – 17 November 2011 (Vol. 72, Issue 4, pp. 616-629)

-Catharine Paddock PhD. “Afternoon Sleepiness? Protein, Not Sugar, Keeps Us Awake.”Medical News Today. MediLexicon, Intl., 20 Nov. 2011. Web.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *