Unele ne vor face viata mai usoara, altele ne vor ajuta sa facem economii. In orice caz ne-am afla, mai jos ai stranse laolalta cateva trucuri care au legatura cu bucataritul si nu sunt chiar atat de cunoscute. Sper sa-ti fie de folos!

Iata-le:

– Tine bucatile de branza din frigider infasurate in folie de aluminiu in locul celei de plastic. O sa fie proaspete mai mult timp.

– Adauga boabe de orez (crud, nu pilaf!!) in solnitele care trebuie scuturate pe deasupra mancarii. Sarea va curge astfel mai putin “tumultos”.

– Prelungeste “durata de viata” a branzei de tip cottage depozitand recipientele cu gura in jos.

– Cand cumperi banane in manunchi, separa-le. O sa incetinesti astfel aparitia petelor specifice.

– Cand ai de gand sa adaugi ceapa la o salata sau la un sandvis, e bine sa pui rondelele de ceapa in apa cu gheata cam 15 minute. O sa le dispara mult din miros si vor fi mai putin lacrimogene.

– Putin suc de lamaie turnat peste rondelele de ceapa va mai “taia” la randul sau din agresivitatea ei.

– Daca iti place gustul puternic de usturoi, paseaza-l inainte de a-l adauga celorlalte ingrediente. Daca vrei un gust mai moderat, toaca-l. E bine sa stii ca in cazul mancarurilor gatite, cu cat il adaugi mai tarziu cu atat gustul este mai pregnant.

– Cand trebuie sa toci ceapa, ai mai multe solutii la indemana pentru a evita lacrimile: fie o tai sub un jet de apa rece (nu intotdeauana prea practic), fie o lasi cateva minute in congelator. Bineinteles, nu o mai folosi daca ai uitat sa o scoti de acolo inainte de a se transforma in glacee.

– Poti scapa de mirosul de ceapa sau de peste de pe maini tot cu suc de lamaie.

– Cand vrei sa scuturi excesul de zahar pudra de pe o prajitura, e mai eficient daca faci acest lucru inainte de a o taia. O sa cada mai mult zahar si o sa faci mai putine firimituri.

– Cand frigi peste, unge-l cu ulei inainte de a-l pune pe gratar pentru a pastra sucul in interior.

– Regula pescareasca a pestelui la gratar: 2 minute pe fiecare parte pentru fiecare centimetru grosime.

– Cateva picaturi de zeama de lamaie turnate peste orezul dat in clocot fac ca boabele sa ramana separate.

– Cand coci paine la cuptor, daca asezi sub ea un vas cu apa coaja nu se va intari excesiv si nici nu se va arde.

– Legumele si zarzavaturile verzi se fierb in apa cu sare pentru pastrarea culorii si a aromei.

– Daca iti place piureul alb, toarna putin otet sau suc de lamaie peste cartofi inainte de a-i scurge.

– Pentru a scapa de mirosuri neplacute din congelator pune cafea proaspat macinata intr-un saculet de panza curata pe care o lasi apoi in congelator.

Daca mai stii si alte trucuri, adauga-le aici la comentarii. Iar daca ti-a placut articolul, ne-ar placea sa dai un like si paginii noastre de Facebook.

Pe curand!

Sursa foto: http://thedelidiva.wordpress.com/kitchen-tips-tricks-from-the-diva/

  1. Mi-a placut sfatul cu separatul bananelor, ingenios. Legat de fierberea legumelor si zarzavaturilor eu am o regula de aur,le pun intotdeauna la fiert in apa clocotita.

  2. Ana-Maria, pai eu stiam ca parca nu e bine sa pui cartofi reci in apa oparita ca explodeaza. Bine, eu nu stiu sa gatesc, dar nici nu vreau sa ma expun unor asemenea riscuri. Poate d’aia nu gatesc eu, sa nu-mi explodeze vreun cartof in fata? 🙂

  3. Giugiuk, din cate vad eu esti pusa pe glume in seara asta sau bucataria este pentru tine un fel de ambasada a extraterestrilor 🙂 Cartofii nu explodeaza daca sunt pusi cu grija in apa oparita. Daca sunt aruncati – e o problema, dar cu apa care ar sari. Putem vorbi de ceva asemanator cu o “explozie” cand aruncam cartofi uzi in ulei incins. Dar cartofii reci in apa fiarta nu se transforma in TNT 🙂
    Cert este ca cel mai bine este sa fierbi cartofii in coaja, pentru a pastra o cantitate cat mai mare din nutrienti. Si sa folosesti cartofi de marimi apropiate, ca sa se fiarba simultan. Eu obisnuiesc sa ii pun de la inceput.

  4. Vai, cat mi-a placut aia cu ambasada! Adevarul e ca ma trezesc in fiecare dimineata langa unul chel cu ochii mari 🙂 Acum ca ai adus vorba de explozivi, sa-ti povestesc ceva pe care l-am patit in studentie. Stii resourile alea nelipsite din camin? Ei bine, ani de zile am ncalzit mancarea primita de acasa, trimisa pe tren, pe ele. Dar, desigur, am mai si gatit cafeaua de sesiune. La um moment dat, imi iau eu inima in dinti si zic sa fac un ou fiert. Nu stiu cu ce m-am luat, ca dupa vreo ora (2?) imi aduc aminte de ou. Intru in bucatarie, ibricul era rosu ca tava cu jaratec din Harap Alb. Armasarul fermecat nu era nicaieri, la fel si oul disparuse. Ne deteram naibii, dosarele Y nu altceva. Incep investigatia. Imi chem niste prietene de la apartamentul vecin sa dezlegam enigma. Intra fetele si se iau cu mana de nas. Cica putea rau de tot a ou torturat cu sadism. Eu eram cu nasul infundat, ca altfel ma prindeam si eu de toata tarasenia. Dragele de ele au gasit oul disparut in misiuine imediat: explodase si ce mai ramasese din el era pe tavan! De atunci, m-am jurat ca voi rezolva problema gatitului! Asa ca am luat un barbat care e meserias in bucatarie, dar e chel. Deh, nu poti sa le ai pe toate 🙂 Va pup!

    1. 🙂
      Giugiuk, sa stii ca si eu am patit ceva asemanator cu un ou uitat la fiert. Mirosul e unul de neuitat, intr-adevar. Ma gandeam ca poate ar trebui sa introducem un update la articol? Gasirea unui barbat care se pricepe…? Sau ar fi interpretat ca o declaratie de razboi? :))

    1. pai sunt mai multe cauze. daca nu e desfacut inca, e tinut cu suprafata mai mica in sus (majoritatea recipientelor sunt tronconice) – si implicit suprafata in contact cu aerul e mai mica. daca ai desfacut-o deja, cand ii pui capacul si o intorci cu gura in jos e ca si cand ai resigila-o. continutul nu iese, fiind destul de gros, dar nici aer nou nu intra.

  5. Secrete din bucătărie, pe care nici un bucătar nu vi le-ar spune
    si care sigur iti vor usura viata.

    Daca iti plac ouale “cremoase”, si rar reusesti sa le faci dupa gustul tau, afla ca acestea vor iesi “super cremoase” daca le bagi la cuptorul incins la 160 de grade si le lasi timp de 15 minute.

    Foloseste razatoarea pentru a utiliza untul mai bine!
    Daca te pregatesti sa faci biscuiti sau briose si trebuie sa folosesti unt, iti recomandam sa scoti razatoarea din dulap! De asemenea, lasa untul in congelator pana devine aproape inghetat.
    Apoi, da-l prin razatoare foarte repede, ca nu cumva sa se topeasca si apoi il poti pune in faina. Familia ta va gusta preparate delicioase, pentru ca untul, dat prin razatoare devine mai fin si da un gust delicios. In plus, iti va fi si tie mai usor sa faci compozitia. Nu suna deloc rau, nu? Tot prin aceasta modalitate il ajuti sa ajunga la temperatura camerei mult mia rapid, asa cum recomanda majoritatea retetelor.

    Ingheata portii care pot fi folosite!
    Daca vrei sa pastrezi ceva mai mult timp, atunci ai putea incerca sa pui mancarea in caserole, in portii cat pentru o masa. Astfel, vei putea scoate din congelator exact cat ai nevoie o singura data si nu va trebui sa arunci mancare degeaba. Eventual poti pune etichete pe caserole, ca sa nu uiti cu ce e fiecare.

    Uita de modul traditional de-a consuma pepene rosu!
    De aceea, iata cum iti recomandam sa procedezi: taie o parte din pepene. Apoi taie-l, dar fara a indeparta coaja. Poti sa faci cuburile mai mici sau mai mari, in functie de cum doresti. Iar apoi il poti manca foarte usor!

    Felii subtiri si mai multa zeama de lamaie!
    Daca iti doresti ca dulciurile tale sa arate impecabil, nu doar sa aiba un gust
    deosebit, atunci iti recomandam sa folosesti ata pentru a taia felii subtiri si frumoase! Stiai, de exemplu, ca exista o ata pentru branza? Practic, este vorba despre o ata care actioneaza ca un cutit si poate fi folosit pentru branza moale. Daca vei incerca asta o singura data, cu siguranta o vei face si a doua oara!

    Pentru ca lamaile pe care le folosesti sa fie mai zemoase, atunci ai putea sa incerci urmatorul truc: ia lamaia si apasa pe ea, in timp ce o rasucesti pe o suprafata din lemn. Astfel, vei obtine mai mult suc si familia ta va consuma produse sanatoase! Poti sa pui zeama de lamaie in prajituri sau poti sa faci pur si simplu limonada, pe care sa o consumati cu sau fara zahar, cu sau fara gheata!

    Afla daca ouale din frigider mai sunt bune!
    Uneori cumperi oua, desi inca mai ai cateva in frigider. Si le amesteci. La un moment dat, nu mai stii care sunt proaspete si care ar trebui aruncate ori consumate prima data. Daca pana acum aruncai ouale de care nu erai sigura sau le spargeai inainte, sa vezi daca se intinde galbenusul, iti spunem ca exista un truc prin care poti afla foarte repede daca ouale sunt comestibile sau nu.
    Ia oul de care nu esti sigura si pune-l intr-un pahar transparent, plin cu apa. Daca va sta pe fundul paharului, atunci oul este proaspat. Mai apoi, in functie de cat se ridica in apa, vei sti ca oul are deja cateva zile de cand se afla in frigiderul tau. Si daca vezi ca oul pluteste, atunci arunca-l! Nu ai vrea sa-l folosesti, pentru ca deja este stricat.
    Daca te intrebi cum functioneaza acest truc, ei bine, coaja de ou permite aerului sa intre prin cu cat oul este mai vechi. Asadar, daca oul pluteste in apa, este clar ca deja a prins mult aer!

    Taie ardeiii mai repede, mai usor si mai eficient
    Uneori, atunci cand gatim aruncam foarte multe produse, fara sa ne dam seama.
    Insa, iti recomandam o metoda prin care sa pastrezi cat mai mult din ardeiii pe care ii folosesti. In loc sa-i tai in doua si sa scoti cotorul, mai degraba ia ardeiii si feliaza-i cubulete, lasand la final cotorul si samburii. Astfel, vei obtine bucati usor de folosit si nu vei arunca foarte mult din aceasta leguma!

    Magia lingurii de lemn!
    Atunci cand esti mamica, ai mai multe lucruri de facut in acelasi timp. Si daca lasi o oala fierbanda pe foc si nu iti doresti sa dea pe-afara, avem o solutie pentru tine!
    Pune oala cu apa pe foc, dar pune deasupra o lingura de lemn. Aceasta va impiedica bulele sa se reverse. Cum? Lingura de lemn va absorbi aburii si va impiedica apa clocotinda sa dea pe-afara.
    Se pare ca oamenii de stiinta au incercat trucul si cu o lingura de inox, dar nu functioneaza, pentru ca aceasta nu se incalzeste la fel de repede precum lingura de lemn!

    Peste la gratar pe pat de lamaie si ierburi congelate in ulei!
    Pestele este foarte bun pentru organism. El contine fosfor, care ajuta creierul sa se dezvolte armonios si imbunatateste memoria. Daca intr-o zi faci peste pe gratar si vrei sa nu se desfaca in bucati sau sa nu-l murdaresti din cauza gratarului, aseaza pestele pe felii de lamaie. In plus, gratarul va avea gust de lamaie!

    Mancarurile sunt mai bune daca folosesti diferite ierburi pentru gust. Pentru a le impiedica sa capete o culoare maronie, ai putea sa le ingheti in ulei de masline. Astfel, le vei putea folosi oricand, indiferent de sezon. Iar iarna, cu siguranta iti doresti marar sau patrunjel verde, care nu fie cumparat din supermarket.

    Nu arunca sosul ramas: congeleaza-l si refoloseste-l!
    Uneori, pentru un fel de mancare nu ai nevoie de tot sosul pe care l-ai pregatit. Si ar fi pacat sa-l arunci. Asa ca noi iti propunem sa-l pui in forme pentru congelat si sa-l bagi la rece. Ulterior, poti sa scoti cate cuburi de sos ai nevoie si le poti pune in paste sau alte mancaruri. Usor si inteligent, nu?

    Afla cum poti curata mai mult usturoi foarte repede!
    Usturoiul poate fi gasit in magazine in caciulii mari sau in caciulii mai mici.
    Si daca ai de curatat mai mult usturoi, uneori ai putea petrece mult timp facand asta. Insa, exista o solutie sa termini de curatat in doi timp si trei miscari.
    Cum? Ia tot usturoiul de care ai nevoie si pune-l pe dulap. Apoi ia o farfurie si apasa pe ustoroi. Ulterior, pune-l intr-o caserola, pune capacul si scutura bine caserola.
    Cojile usturoiului vor cadea singure. Simplu si rapid!

    Cuburi de gheata cu stil!
    Daca vrei sa folosesti cuburi de gheata si vrei ca ele sa arate mai deosebit, atunci iti recomandam ca atunci cand pui cuburile la inghetat sa folosesti apa fiarta, in loc de apa direct luata de la chiuveta. De ce? Pentru ca atunci cand vei folosi apa fiarta, vei obtine cuburi de gheata transparente, spre deosebire de cazul in care folosesti apa direct de la chiuveta, cand cuburile sunt opace

    Ingheata portii care pot fi folosite!
    Daca vrei sa pastrezi ceva mai mult timp, atunci ai putea incerca sa pui mancarea in caserole, in portii cat pentru o masa. Astfel, vei putea scoate din congelator exact cat ai nevoie o singura data si nu va trebui sa arunci mancare degeaba. Eventual poti pune etichete pe caserole, ca sa nu uiti cu ce e fiecare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *