De ce unora le plac grasimile atat de mult?

De vina pare-se ca este codul nostru genetic, mai precis gena CD36. Anumite modificari ale acesteia ne determina pe unii dintre noi sa avem afinitate mai mare sau mai mica fata de grasimi (lipide). Practic cu cat suntem mai sensibili la prezenta lipidelor in alimentatie, cu atat afinitatea noastra pentru ele este mai mica.

Ok, asta nu inseamna ca daca avem o explicatie (cea mai preferata este cea cu „metabolismul lenes”) trebuie sa ne resemnam si sa mancam la fel de multe grasimi ca pana acum, poate chiar mai multe. Nu ne aflam intr-o tragedie greaca, in care o gena, in rolul Zeului, ne determina implacabil destinul. Spun doar ca ar trebui sa ne gandim ca succesul nostru va fi cu atat mai mare daca reusim sa trecem peste o predispozitie genetica nefavorabila si vom avea un stil de viata sanatos, mai degraba decat sa ne plangem de mila si sa mestecam resemnati inca un hamburger.

Invata sa recunosti grasimile si sa nu le lasi sa depaseasca 20% din alimentatia ta. Chiar daca instinctul iti spune ca poti intinde coarda.

Resurse:

–         Kathleen L. Keller, Lisa C.H. Liang, Johannah Sakimura, Daniel May, Christopher van Belle, Cameron Breen, Elissa Driggin, Beverly J. Tepper, Patricia C. Lanzano, Liyong Deng, Wendy K. Chung. Common Variants in the CD36 Gene Are Associated With Oral Fat Perception, Fat Preferences, and Obesity in African Americans.Obesity, 2012; DOI: 10.1038/oby.2011.374

–         http://www.jlr.org/content/early/2011/12/31/jlr.M021873

–         Washington University School of Medicine. “Blame your taste buds for liking fat: Receptor for tasting fat identified in humans.”ScienceDaily, 12 Jan. 2012. Web. 8 Feb. 2012.

–         Penn State. “Preference for fatty foods may have genetic roots.” ScienceDaily, 3 Feb. 2012. Web. 8 Feb. 2012.

–         Image credits: Pepino lab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *