De la “sarea in bucate” pana la “sare pe rana” drumul este uneori foarte scurt. Sarea poate fi si inger si demon in viata fiecaruia dintre noi. Efectele excesului de sare pot fi fatale cardiacilor, dar fara sare nici nu putem trai. Echilibrul este si in acest caz cheia unei vieti sanatoase. Mai jos, dar si in cateva episoade care vor urma, vom face o trecere in revista ale unor intrebuintari mai putin cunoscute pe care sarea de bucatarie le poate avea in gospodarie:

  1. Painea se mentine mai mult timp proaspata (fara a mucegai) daca se tine intr-o punga de plastic cu putina sare.
  2. Zarzavaturile si legumele verziĀ  (spanacul, urzicile, stevia, broccoli) isi mentin culoarea daca se pun la fiert in apa clocotita cu sare.
  3. Conopida isi pastreaza culoarea alba daca in apa in care se va fierbe se adauga o lingurita de sare.
  4. Pentru a indeparta parazitii prezenti (viermisori, larve, insecte) in conopida, salata si alte legume – inainte de a fi gatite se tin aproximativ o ora in apa rece cu sare. Dupa aceea, se clatesc cu apa rece proaspata si se gatesc.
  5. Cand se fierb legumele proaspete, sarea se pune intotdeauna la inceput. Aceasta le ajuta sa-si pastreze culoarea si forma.
  6. La fierberea legumelor uscate (boabe) ca mazarea, fasolea, lintea, nautul, sarea se adauga mai spre finalul fierberii cu aproximativ 20 de minute inainte de a fi gata. Asta pentru a preveni intarirea lor.
  7. Cafeaua va fi mult mai aromata daca la fierbere se adauga un praf de sare.
  8. Pestele proaspat isi pastreaza mai bine forma daca se sareaza si se tine la rece cu 10-20 de minute inainte de a fi prajit.
  9. Pestele proaspat de balta va scapa de mirosul de mal daca se tine cateva minute in apa rece cu sare mai multa (solutie concentrata). De fapt, il puteti tine pana i-a disparut mirosul, deoarece atat mirosul difera de la peste la peste, cat si sensibilitatea olfactiva de la om la om.
  10. Rosiile coapte pastrate mai mult timp se pot reimprospata devenind tari daca se tin 2-3 ore in apa cu sare (2-3 linguri de sare la 1L de apa rece). Dupa, se spala cu apa rece din abundenta si se servesc in salate.

Va urma.

Update: Legat de punctul 2 din articol: se pare ca sarea adaugata in apa de fierbere nu are niciun rol in mentinerea culorii legumelor verzi. Bicarbonatul de sodiu, compus slab alcalin ar putea fi in masura sa pastreze culoarea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *