Ribosid-amida din lapte impotriva obezitatiiCercetatorii de la École Polytechnique Fédérale din Lausanne sustin ca au descoperit un compus minune in lapte, asemanator ca efecte cu resveratrolul. Resveratrolului i-au fost atribuite de-a lungul timpului nenumarate efecte benefice, mai mult sau mai putin miraculoase, mai mult sau mai putin dovedite, cele mai importante fiind cele anticancerigene si de crestere a duratei vietii.

Dar sa revenim la compusul nostru din lapte, pe nume ribosid-nicotinamida (nicotinamide riboside in engleza) si sa aflam mai exact ce anume il face atat de „minunat”, incat cercetatorii se refera la el ca la o noua vitamina, asemanatoare cu vitamina B3 (niacina).

  • Imbunatateste functia mitocondriala a celulelor: respiratia celulara si schimbul energetic, transformand mai usor nutrientii esentiali (glucidele, proteinele si grasimile) in energie .
  • Previne aparitia obezitatii si a unor dereglari metabolice asociate (diabet), chiar atunci cand dieta este mai bogata in grasimi.
  • Sustine si mareste activitatea unor gene (SIRT1 si SIRT2) implicate in buna functionare a metabolismului si a longevitatii.
  • micsoreaza nivelul colesterolului in sange.

Minunat este momentan doar pentru soriceii de laborator, pentru ca pana in prezent studiile s-au realizat exclusiv pe animale. Cobaii hraniti cu aceasta substanta s-au descurcat mult mai bine la testele de alergare, muschii lor devenind mult mai rezistenti. Nu s-au ingrasat, desi alimentatia lor a fost bogata in grasimi, ba din contra, grasimile au fost mai bine metabolizate.

Rezultatele testelor de pana acum indica faptul ca acest compus natural din lapte va putea fi folosit pe viitor ca un supliment nutritional menit sa imbunatateasca intregul metabolism al organismului si, implicit, calitatea vietii.

Pana cand oamenii de stiinta vor afla exact daca e suficient sa bei o anumita cantitate de lapte pe zi pentru a beneficia de efectele ribosid-nicotinamidei va mai trece ceva vreme. Asa ca intre timp va invit la o cacao cu lapte, pe care sa o beti alaturi de cineva drag.  Si nu stiu daca vom trai mai mult, dar cu siguranta va fi unul dintre acele momentele placute care ne fac viata mai frumoasa. Pe curand 🙂

Resurse:

http://www.cell.com/cell-metabolism/retrieve/pii/S1550413112001921

– Cell Press (2012, June 5). Milk ingredient does a waistline good. ScienceDaily. Retrieved June 7, 2012, from http://www.sciencedaily.com­/releases/2012/06/120605130748.htm

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *