De ceva vreme imi tot fac curaj sa incerc un altfel de detergent de vase: unul facut in casa, din ingrediente naturale.  Si dupa lungi cautari zadarnice in blogosfera straina am gasit in sfarsit ceva, mai aproape de casa, care sa ma multumeasca –pe blogul Laurei Adamache. Reteta ei, pe care o poti citi integral aici,  m-a inspirat destul de mult – nu sunt singura. Am vazut ca si altii au incercat-o cu mici modificari –sfaturilebunicii si cristelageorgescu si au fost destul de satisfacuti de rezultat.

Am transformat-o si eu putin si uite ce a iesit:

Detergent de vase facut in casa pe baza de citrice

Ingrediente pentru aproximativ 10 zile:

  • 2 lamai
  • 1 grepfruit
  • 200g sare de bucatarie
  • 100mL otet (de preferinta de mere)
  • 400mL apa
  • bicarbonat de sodiu (optional)

Modul de preparare:

Pentru a prepara detergentul de vase ai nevoie neaparat de un blender in care sa amesteci bine ingredientele si un vas in care sa fierbi compozitia pe foc.

Mai intai se spala lamaile si grepfruitul, se taie in bucatele mai mici, cu tot cu coaja si se indeparteaza semintele. Se pun in blender cu jumatate din cantitatea de apa. Se amesteca totul timp de vreo 2 minute sau mai mult, la viteza mare pana cand compozitia se omogenizeaza foarte bine.

„Piureul” de fructe se rastoarna intr-o cratita impreuna cu restul ingredientelor si se pune la fiert pe foc mic, amestecand incontinuu. Totul se fierbe timp de 10-15 minute de la primul clocot. La final compozitia are aspect de marmelada de portocale 🙂

Observatii:

  • detergentul nu face spuma;
  • cu apa rece nu este foarte eficient;
  • usuca pielea sensibila, asa ca-i musai sa porti manusi cand speli cu el;
  • nu degreseaza suficient de bine vasele pline de grasime. In acest sens este indicat ca mai intai sa se indeparteze grasimea -pe cat posibil- cu servetele de hartie;
  • trebuie folosit in cantitati destul de mari comparativ cu detergentii clasici de vase;
  • pentru a-i spori eficienta si puterea de degresare, presara mai intai pe vase putin bicarbonat de sodiu si apoi detergentul nostru. Lasa putin sa actioneze, timp in care se va produce o efervescenta, dupa care spala normal cu buretele de vase si clateste cu apa calduta.

I-am testat termenul de garantie, mirosul, aspectul, culoarea, textura si mai ales puterea de degresare in conditiile in care l-am pastrat eu. Adica in bucatarie, in recipient de sticla si fara capac. Azi, dupa 10 zile miroase la fel de bine si pare sa-si pastreze calitatile initiale. Pe langa faptul ca este un produs 100% ecologic, cel mai mult ma incanta mirosul. Nu ma deranjeaza deloc aroma de citrice din bucatarie dupa ce termin de spalat vasele 🙂

Cred ca reteta poate fi imbunatatita pe parcurs si chiar acum, in timp ce scriu, mi-a venit ideea ca data viitoare sa folosesc la preparare si o crenguta- doua de cimbru. Cimbrul este recunoscut pentru proprietatile sale antibacterine puternice si sigur nu are cum sa strice reteta. Il folosesc data viitoare si revin cu impresii.

P.S. Poza produsului final nu este chiar grozava, asa ca am preferat sa pozez doar ingredientele.

Detergent de vase bio facut in casa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *