E sezonul caiselor. Ca in cazul tuturor fructelor, e bine ca acestea sa fie autohtone atunci cand le cumperi. Daca sunt importate, cel mai probabil au fost culeze verzi si s-au copt pe durata transportului. Acest lucru nu le modifica doar textura, ci si gustul, care devine fad. In cele ce urmeaza, iti oferim reteta unui parfait cu caise. Este un desert usor, racoritor, cu putine calorii.

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 cana de 250 ml cu piure de caise (plus miere, optional)
  • 2 iaurturi mici cremoase (2% grasime)
  • 1 lingura de migdale prajite (sau crude, dupa gust) maruntite
  • cateva picaturi de esenta de migdale (optional)

Prepararea piurelui de caise cu miere:

Daca vrei sa pastrezi caisele mai mult timp, prepara-le ca pe un piure. Il poti folosi ulterior ca pe un gem, timp de pana la doua saptamani, cu conditia sa il pastrezi in frigider in aceasta perioada. Combinatiile la care il poti folosi sunt nenumarate: spre exemplu, il poti manca impreuna cu miez de pepene galben.

Iata cum obtii acest piure.

Iei un kilogram de caise. Si 3 linguri de miere.

Etapa 1.

Dai in clocot un vas de apa. Pui caisele in apa clocotita, iar dupa 20 de secunde le scoti si le pui imediat intr-un bol cu apa rece si cuburi de gheata. Lasa-le sa se raceasca timp de cateva minute, apoi scoate-le. Le scurgi, le tai in doua, le scoti samburii si pielitele.
Daca ti se pare mai usor, curata de coaja cu cutitul caisele de la inceput si indeparteaza samburii.

Etapa 2.

Iei pulpa de caise si impreuna cu mierea le pui intr-o cratita inalta. La o temperatura mica, sa nu se arda, amesteci continuu intre 10 si 15 minute, pana cand compozitia ajunge de consistenta unui piure. Ia vasul de pe foc si lasa compozitia sa se raceasca. Cand se raceste, pune totul intr-un borcan pe care il pui in frigider.

Prepararea parfait-ului:

Ia o cana de piure de caise in care adaugi, daca iti place, cateva picaturi de esenta de migdale.
Toarna alternativ in fiecare vas un rand de iaurt si unul de piure. Repeta actiunea, astfel incat sa obtii 4 straturi. Pune parfait-ul la frigider pentru cel putin o ora. Presara deasupra migdalele maruntite inainte de servire.
Acest parfait poate fi tinut in frigider maxim o zi.

Informatii nutritionale aproximative pentru o portie:

165 calorii;
3 g grasime (2g grasimi saturate, 8 mg colesterol)
24 g carbohidrati
12 g proteine
3 g fibre vegetale
40 mg sodiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *