Cat sa pastrezi ouale proaspete in frigiderOuale crude pot avea bacteria Salmonella enteritidis nu doar pe coaja, ci si in interior. O data patrunsa in organismul uman, aceasta bacterie provoaca febra, dureri abdominale si diaree. Simptomele se pot declansa intr-un interval de timp cuprins intre 12 si 72 de ore de la contaminare. Boala poate dura de la 4 la 7 zile. De multe ori persoana in cauza nu necesita tratament cu antibiotic, dar daca diareea devine severa  spitalizarea poate fi necesara.

Tinand cont de niste reguli simple te poti feri de o toxiinfectie alimentara provocata de consumul de oua infestate.

Alege oua proaspete si tinute la rece

  • Ouale cumparate de la magazin trebuie sa aibe inscrise pe ele un marcaj care indica modul de crestere si de hranire al gainilor, precum si  termenul de garantie .
  • Verifica sa fie curate, fara crapaturi si tinute la rece.
  • Cum ajungi acasa pune imediat ouale in frigider.
  • Nu tine la frigider ouale proaspete mai mult de 4-5 saptamani.

Congelarea

  • Ouale pot fi tinute la congelator pana la un an, dar fara coaja. Continutul poate fi pus in pungute de plastic si congelat. Asta daca ai prea mult loc in congelator si nu stii cum sa-l umpli.

Atentie la igiena!

  • Pentru a evita raspandirea bacteriilor pe alte alimente sau vesela, spala-te pe maini cu sapun, iar vasele cu detergent de vase si apa calda.
  • Tine ouale in frigider in compartiment separat. Poti sa le lasi in ambalajul original.

Gateste cu grija!

  • Fierbe ouale suficient pentru a omori eventualele bacterii prezente in interiorul lor. Evita sa mananci oua moi.
  • Ouale prajite sau omleta trebuie sa fie bine facute, cu albusul si galbenusul inchegate.
  • Fierbe ouale de raţă minim 30 de minute.

Maxim  2 ore

  • Mancarea pe baza de oua nu trebuie tinuta mai mult de 2 ore la temperatura camerei.
  • Daca faci o petrecere cu bufet suedez nu pune de la inceput pe masa toate platourile. Tine mancarea la frigider si adu-o pe parcurs, de preferat nu pe aceleasi farfurii sau platouri pe care a mai ramas mancare. Foloseste platouri proaspat spalate pentru mancarea noua.

Depozitarea

  • Daca a mai ramas mancare cu oua, tine-o la frigider nu mai mult de 3-4 zile, in recipiente bine inchise.  Inainte de a o manca reincalzeste-o la temperatura de fierbere.
  • Ouale fierte pot fi tinute la frigider in conditii de siguranta timp de o saptamana-maxim 10 zile.

De Paste

  • Foloseste vopsea de oua de buna calitate si oua proaspete. Mai sigura este metoda vopsirii oualor cu culori naturale, obtinute din amestecuri de plante, fructe, flori sau condimente.
  • Asigura-te ca nu vopsesti oua sparte sau crapate.
  • Fierbe bine ouale inainte de vopsire.
  • Tine ouale la frigider dupa vopsire, dar nu mai mult de o saptamana, maxim 10 zile.

Cum verifici prospetimea oualor

Verifici prospetimea oualor cu ajutorul apei sarate. Intr-un vas cu apa rece dizolvi o mana de sare. Oul proaspat ramane la fundul vasului. Cel vechi se ridica la suprafata.

  1. Nu poti congela ouale ,decat albusul. Galbenusul nu-si mai revine la starea initiala. Ramane inchegat dupa dezghetare si nu mai are aceleasi proprietati !!

    1. Eu am congelat oua de tara, pentru aproximativ 3 luni. Am avut prea multe pe timpul verii 🙂 Le am amestecat bine continutul- ca pentru omleta, ceea ce am si facut cu ele dupa decongelare-si gustul a fost destul de bun. Intr -adevar, textura galbenusului s-a modificat putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *