Suplimentele cu vitamina E pot influenta negativ sanatatea oaselor prin procese care duc la scaderea masei osoase- sustin cercetatorii japonezi de la Universitatea Keio-Tokyo.

Ce se intampla mai exact? Marimea si densitatea oaselor variaza de-a lungul vietii. La omul adult structura oaselor este influentata de echilibrul dintre osteoblaste si osteoclaste. Osteoblastele sunt celule osoase tinere care produc substanta osoasa si contribuie astfel la formarea osului. Osteoclastele distrug celulele osului vechi, in locul carora se vor forma elemente noi ce duc la reinnoirea tesutului osos.

Conform studiului prezentat in revista Nature Medicine din luna Martie, vitamina E sub forma de suplimente poate stimula formarea in excces de osteoclaste. Apare astfel un dezechilibru in procesele de formare si distrugere a tesutului osos. Practic corpul incepe sa produca mai multe celule care distrug tesutul osos. Ceea ce implicit duce la scaderea densitatii osoase. Oasele devin mai fragile si se pot fractura mai usor .

Ce-i drept, pana in prezent s-au realizat destul de putine experimente legate de vitamina E si sanatatea oaselor – si doar pe cobai. Insa concluziile sunt destul de clare: dozele mari de suplimente cu vitamina E favorizeaza aparitia osteoporozei.

Vitamina E se gaseste cu precadere in uleiuri, seminte, nuci, migdale, alune, germeni de grau, spanac, stevie. Teoretic, aportul alimentar de vitamina E nu ar trebui sa fie o problema pentru cei mai multi dintre noi. Spre exemplu, o lingura de ulei de floarea soarelui contine 7mg de vitamina E. Doza zilnica recomandata de vitamina E este de 15 mg.

Medicii recomanda precautie cand vine vorba de suplimentele de vitamina E. Fiind liposolubila (se dizolva in grasimi) excesul nu poate fi excretat de organism si se depoziteaza in tesusturi unde poate atinge nivele critice.

Resurse:

http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/abs/nm.2659.html

http://www.bbc.co.uk/news/health-17237569

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *