Levantica (Lavandula angustifolia) este folosita inca din Evul Mediu, cand se cultiva in gradinile manastirilor. Se spunea ca are efecte calmante pentru corp si suflet.

Florile de levantica  sunt culese inainte de a se deschide pentru a pastra substantele chimice active si dupa uscare. Sunt folosite sub forma de infuzie sau ulei extras. Produsele fitoterapeutice din levantica au actiune calmanta, diuretica, coleretica, antiseptica si cicatrizanta.

Uleiul de levantica este recomandat in cazuri de anxietate, migrene, insomnii, afectiuni cardiace cu substrat nervos.  Efectele de relaxare sunt produse de uleiurile eterice acetat de linalil si linalol. Pielea le absoarbe cu usurinta cand sunt eliberate in apa calda. Uleiurile volatile ajuta si cand sunt inspirate.

Mod de intrebuintare:

Bai relaxante (usor sedative):  se foloseste o infuzie realizata din 100g flori de lavanda la 2L de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5-10 minute, se strecoara si se adauga in apa de baie. Se sta 15-20 de minute la o temperatura a apei de aproximativ 37 C. Baia se face cu 30 de minute inainte de culcare.

Ceai de levantica: 1 lingurita de flori la o cana de apa de 2-3 ori pe zi. Pe langa efectul calmant asupra sistemului nervos central, scade tensiunea arteriala, inlatura durerile de cap, micsoreaza febra, imbunatateste digestia, amelioreaza simptomele reumatismului (antiinflamator articular) si accentueaza diureza. In cantitati mari este purgativ.

Decoct de levantica: se foloseste extern in tratamentul acneei si la vindecarea ranilor. Are efecte antimicrobiene si antiinflamatoare asupra pielii.

Riscuri si efecte secundare:

  • Uleiul de levantica poate provoca alergii.
  • In cazul bailor cu levantica, se recomanda atentie persoanelor cu afectiuni circulatorii. In acest caz baia nu poate depasi 15 minute si trebuie urmata de repaus.
  • Deoarece nu exista suficiente studii referitoare la efectul bailor de lavanda, acestea nu sunt indicate femeilor insarcinate.

Uz culinar – Peltea de lavanda

Ingrediente:

  • 1 cana flori de levantica
  • 1 kg zahar
  • 1 pachet gelfix sau pectina (optional)
  • 1 L suc de mere
  • sucul de la o lamaie

Mod de preparare:

Se fierb florile de levantica in sucul de mere pana se leaga bine. Se lasa la racit peste noapte. Dimineata se adauga 1 kg de zahar, pectina si sucul unei lamai si se mai fierbe 5 minute. Se strecoara cat este fierbinte si se pune in borcane de sticla care se inchid ermetic.

Se foloseste pe paine, ca si gemul sau dulceata alaturi de branzeturi (in special de oaie si capra) carora le potenteaza gustul.  Ori la diferite sosuri dulci-acrisoare pentru fripturi si peste.

Resurse:

-Kasper, S; Gastpar, M; Müller, WE; Volz, HP; Möller, HJ; Dienel, A; Schläfke, S (2010). “Silexan, an orally administered Lavandula oil preparation, is effective in the treatment of ‘subsyndromal’ anxiety disorder: a randomized, double-blind, placebo controlled trial.”. International clinical psychopharmacology 25 (5): 277–87

– Plante medicinale in terapia moderna, M Alexandriu-Peiulescu, H Popescu

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *