Dincolo de orice, capsunile ne fac fericiti. Istoria lor are o vechime de peste 2000 de ani. Pe tot globul sunt cultivate zeci de varietati de capsuni. In secolul XVIII a fost creat un hibrid care sa imbine marimea capsunilor sud-americane si aroma celor frantuzesti. De acest hibrid ne bucuram si in zilele noastre.
Cronicile descriu capsunile ca fiind un fruct nobil. Regele Frantei Charles al V-lea a plantat mii de capsuni in gradina Louvre-ului din Paris, iar Louis al XIII-lea si Louis al XIV-lea mancau capsuni pana la indigestie!
Proprietatile terapeutice ale capsunilor sunt cunoscute din antichitate. Nativii amerindieni foloseau infuziile de frunze pentru a trata durerile de stomac si indigestia. Botanistul suedez Carl Linnaeus era convins ca ele il ajutau sa suporte atacurile de guta. Filosoful francez Bernard de Fontenelle, care a trait pana la varsta de 100 de ani, atribuia capsunilor secretul longevitatii sale.
Capsunile contin mari cantitati de antioxidanti, substante anticancerigene, anti-neurodegenerative si antiinflamatoare. Daca adaugam si faptul ca indicele lor glicemic este 40, unul destul de scazut, ne dam seama ca sunt de un real ajutor pentru cei care isi doresc sa slabeasca sau, dupa caz, sa-si mentina greutatea corporala.

Cercetari recente

De curand, un studiu realizat de un grup de cercetatori din Spania si Italia (vezi sursa la finalul articolului) vine sa confirme inca o data proprietatile antioxidante ale capsunilor.
Ei au folosit un grup de voluntari care au mancat zilnic timp de 2 saptamani cate 500g de capsuni. In urma analizelor de sange realizate in diferite zile (4, 8, 12, 16) si chiar dupa o luna,  rezultatele au aratat o imbunatatire a capacitatii antioxidante a plasmei sangvine. Celulele rosii din sange au devenit mai rezistente la hemoliza oxidativa (distrugerea celulei).
Ce presupune acest lucru?
Organismul nostru are propriile mecanisme de aparare, realizate cu substantele proprii sau cu cele aduse din alimentatie. Capsunile contin cantitati mari de  flavonoide care au proprietati antioxidante. Aceste substante reduc stresul oxidativ aparut in cazul anumitor boli- si nu numai. Astfel, ele incetinesc astfel procesele de imbatranire celulara.

Studiul recomanda introducerea consumului de capsuni in alimentatia zilnica. Inca nu se stie daca aceste rezultate sunt influentate exclusiv de cantitatea de capsuni mancata. Oricum, o portie zdravana de capsuni nu strica niciodata, daca ne oprim insa inainte de a face idigestie.

Concluzia ar fi sa dam o fuga in piata dupa niste capsuni mai ales vara, cat sunt proaspete. Daca nu, sunt bune si cele congelate. Nu recomandam insa combinarea lor cu frisca, desi unele filme din genul “romance” ne-au bagat in cap acest cliseu.

Sursa:
Sara Tulipani, Josè M. Alvarez-Suarez, Franco Busco, Stefano Bompadre, Josè L. Quiles, Bruno Mezzetti, Maurizio Battino. Strawberry consumption improves plasma antioxidant status and erythrocyte resistance to oxidative haemolysis in humans. Food Chemistry, 2011;Pages 180-186

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *