Sunt fascinata de retetele simple care se dovedesc a fi extrem de gustoase. Acest tip de reteta ma pune pe ganduri atunci cand stau cu orele in bucatarie, bombanind imbufnata. La fel, ma fascineaza in ultima vreme retetele fara carne, atat de ciudate noua, celor crescuti la cozile pentru puii asimetrici, Fratii Petreus parca li se spunea. Atunci carnea ni se parea alimentul suprem, de 20 de ani ne purtam la fel, de parca de maine nu mai “baga” carne la BIG.  Cu aceste ganduri in minte, am ajuns sa slefuiesc un fel de mancare asemanator la gust cu ghiveciul de legume gatit in manastirile de maici, nu de taici, dar cu o textura mult mai aparte, deloc asemanatoare cu tocana care fara rosii nu poate fi nici macar inchipuita. Habar n-am avut cum s-o numesc, i-am zis Half  ‘n Happy. Half de la ardei, happy de la mine. Uite ce si cum:

Timp de pregatire: 15-20 min.

Timp de gatire: aprox 50 min.

Fiecare portie (2 jumatati de ardei) are mai putin de 200 de calorii.

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 ardei grasi rosii
  • 200-220g branza telemea, feta sau tofu
  • 1 ceapa rosie medie
  • 4 buchetele de anghinare din conserva
  • 16-18 de masline (ideale ar fi Kalamata)
  • 3-4 rosii medii sau 16-18 rosii cherry
  • 1 lingurita frunze de busuioc proaspat sau congelat
  • Ulei de masline extravirgin
  • Suc de lamaie (optional)

Modul de preparare:

  1. Ardeii grasi se spala bine si se taie pe jumatate, cu tot cu codita. Se curata de seminte si cotor, astfel incat codita sa ramana.
  2. Maslinelor li se indeparteaza samburii si se taie in 2 sau 4.
  3. Ceapa se taie fin, fideluta.
  4. Anghinarea se scurge de apa din conserva, se clateste bine cu apa rece si dupa, se strange usor pentru a elimina excesul de apa. Se taie si ea fideluta.
  5. Rosiile si branza se taie in cubulete mici.
  6. Se amesteca bine ingredientele-fara ardei- intr-un vas de ceramica, se stropesc cu o lingura de ulei de masline extravirgin si o lingurita suc de lamaie (optional). Se mai adauga putin busuioc (mai putin de jumatate de lingurita).
  7. Dupa omogenizarea ingredientelor se umple fiecare jumatate de ardei gras cu amestecul de mai sus.
  8. Fiecare jumatate de ardei se impacheteaza in folie de aluminiu.
  9. Se aseaza toate pachetelele intr-o tava metalica si se dau la cuptor, la foc mediu, timp de 25-30 de minute.
  10. Dupa aproximativ jumatate de ora, se scoate tava din cuptor si se desface fiecare folie in parte. Ardeii se lasa descoperiti si se mai pun la cuptor pentru  inca vreo 10 minute.  Amestecul trebuie sa se usuce putin la suprafata, dar nu sa se arda.

Daca vrei ca reteta sa fie de post, inlocuieste telemeaua cu branza tofu si vei obtine ceva 100% vegetal.

Modul de servire: ardeii grasi se servesc calzi,cu restul de busuioc presarat deasupra, ca garnitura la o friptura sau ca fel principal.

Mie imi place sa ii mananc ca unic fel, cu un amestec de za’atar (condiment arabesc), ulei de masline, un strop de suc de lamaie si focaccia.

Reteta vegana la folie cu ardei gras, legume si banza tofu

Leave a Reply to Alin Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *