Noi experimente demonstreaza eficienta fructelor de kiwi in tratarea hipertensiunii arteriale. Aceste efecte se pare ca se datoreaza in principal luteinei. Luteina face parte din categoria carotenoidelor si ii sunt atribuite proprietati antioxidante.

Pur si simplu, introducerea in dieta zilnica a 2-3 fructe de kiwi, fara alte modificari alimentare au ca efect micsorarea tensiunii arteriale in decurs de 24 de ore. Cel putin asta sustine  o echipa de medici  de la Oslo University Hospital – Norvegia, condusa de Dr. Mette Svendsen.  Ei au realizat experimentul timp de 8 saptamani pe aproximativ 120 de pacienti hipertensivi.

Hipertensivilor care doresc sa incerce si acest tratament naturist, nu li se recomanda renuntarea la medicatia clasica. Mai ales ca nu s-au realizat suficiente studii legate de consumul de kiwi si scaderea tensiunii arteriale.

Luteina exista si in alte legume si fructe (salata, broccoli, morcovi, fistic s.a.) in cantitati mult mai mari decat in cazul fructului de kiwi. Astfel se banuieste ca luteina, impreuna cu ceilalti fitonutrienti din kiwi (vitamina E, potasiul, acizii grasi esentiali omega-3 si altii) actioneaza benefic asupra vaselor de sange si inimii, scazand tensiunea arteriala.

  • Scade nivelul grasimilor din sange (trigliceridele);
  • Reduce agregarea trombocitelor;
  • Micsoreaza riscul formarii de cheaguri de sange.

Oricum kiwi-ul este un fruct cu proprietati terapeutice deosebite, iar de pe urma consumului sau nu avem decat de castigat. Citeste mai multe aici. Fiind destul de acid si cu un mare continut de fibre vegetale, se impune totusi o atentie sporita mai ales in cazul persoanelor cu probleme digestive.

Resursa:

http://newsroom.heart.org/pr/aha/consejo-de-las-noticias-del-martes-218274.aspx

Image credits: http://www.taste.com.au/how+to/articles/680/kiwifruit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *