Fibrele vegetale solubile ajuta la slabitExcesul de grasime din organism dauneaza grav sanatatii! Nimic mai adevarat. Insa stiai ca anumite tipuri de grasime sunt mai periculoase decat altele? Inestetica si mult-hulita  grasime de sub piele nu este nici pe departe atat de periculoasa pentru sanatate ca cea de pe organele interne. Surplusul de grasime de pe organele interne si de pe burta este vinovat de aparitia hipertensiunii arteriale, a diabetului si a steatozei hepatice.
Fibrele vegetale -in special cele solubile-asociate cu sportul –  te pot scapa mai ales de grasimea viscerala si de pe burta.

Iata, pe scurt, ce sunt fibrele vegetale si care este rolul lor in alimentatie.
Fibrele vegetale sunt parti structurale ale plantelor.  Nu pot fi digerate de catre organismul uman datorita lipsei  de enzime specifice acestora. Cu cateva exceptii nu au valoare calorica. Se gasesc in legume, zarzavaturi, fructe, cereale integrale.
Cele insolubile regleaza tranzitul intestinal si accelereaza eliminarea substantelor cu potential cancerigen si a toxinelor. Cele solubile maresc perioada de digerare a hranei (dau senzatie de satietate). De asemenea, acestea din urma scad nivelul colesterolului din sange. Ambele dezvolta flora bacteriana intestinala benefica. Iar asta stimuleaza imunitatea organismului.
Revenind la grasimea de pe burta… Tot ce trebuie sa faci este sa incluzi in alimentatie mai multe fibre vegetale solubile si sa faci mai mult sport. Si in scurt timp poti sa-ti cumperi haine mai mici cu un numar.

Aceste fibre solubile le gasesti in special in citrice, mere, orz, ovaz, fasole. Cat despre sport, cat mai des posibil. Nu mai putin de 30 de minute de activitate fizica intensa de doua ori pe saptamana.

Foto: http://www.precisionnutrition.com/

Sursa: Kristen G. Hairston, Mara Z. Vitolins, Jill M. Norris, Andrea M. Anderson, Anthony J. Hanley, Lynne E. Wagenknecht. Lifestyle Factors and 5-Year Abdominal Fat Accumulation in a Minority Cohort: The IRAS Family Study. Obesity, 2011; DOI: 10.1038/oby.2011.171

    1. Ok. Maine vei avea un articol cu mai multe detalii despre fibrele vegetale. Il voi posta la categoria Articole la cerere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *