Curcanul picant cu mei este o mancare aparte. E mai gustos decat arata, asta e sigur!

Aromele sunt foarte bine echilibrate iar  meiul are putine calorii (120cal/100g). Face parte din categoria alimentelor alcaline, este bogat in fibre vegetale si vitamine din complexul B. Se fierbe usor si tine mai mult timp de foame daca il gatim cu carne, logic. Chiar daca reteta este destul de „hot”, meiul ii taie iuteala si o face usor de tolerat digestiv. Daca totusi ai o sensibilitate a tractului digestiv, redu cantitatile de ardei iute si piper folosite.

 

Timp de gatire: 45 de minute. Timp total: aproximativ 1 ora.

Numarul de portii obtinute: 4.

O portie furnizeaza aproximativ 450 de calorii.

Ingrediente:

  • 700 g piept de curcan (sau pulpe dezosate) fara piele si grasime;
  • 1-2 ardei iuti sau 1 lingurita de boia iute;
  • 1 frunza de dafin;
  • ½  lingurita piper negru boabe;
  • 1 lingurita seminte de chimen;
  • 1 lingurita sare;
  • 2 linguri ulei de porumb;
  • 1 praz (partea alba);
  • 2-3 catei de usturoi;
  • 1 ceasca de mei (250-300g);
  • 1 ceasca de mazare (250g);
  • 5-6 rosii coapte sau 1 conserva de rosii in bulion;
  • 400-500mL supa de de carne de pasare fara sare.

Modul de preparare:

  1. Spala meiul in apa rece si lasa-l la inmuiat 10-15 minute.
  2. Pune la fiert supa de carne nesarata cu foaia de dafin.
  3. Intr-un mojar de bucatarie amesteca piperul, chimenul si sarea. Mojareaza bine pana obtii o pulbere.
  4. Taie carnea de curcan in cubulete mai mari sau in fasii cu grosimea de 1 cm si trece-o prin amestecul de condimente.
  5. Incinge intr-o tigaie cu peretii mai inalti sau wok,  jumatate din cantitatea de ulei si prajeste carnea pana se rumeneste bine. Dupa, aseaz-o in alt vas.
  6. Pune meiul la fiert in apa clocotita, timp de aproximativ 15 minute, la foc mic. Amesteca din cand in cand, sa nu se lipeasca. Opreste focul inainte de a se absorbi intreaga cantitate de supa. Trebuie sa fie ca un terci destul de apos.
  7. Cat timp se prajeste carnea de curcan, toaca marunt prazul si usturoiul. Indeparteaza semintele ardeiului iute si toaca-l si pe el marunt.  Decojeste rosiile si taiele in cubulete mai mari. Spala-te bine pe maini cu sapun dupa ce ai terminat cu ardeiul, pentru ca s-ar putea sa te irite, sau foloseste manusi chirurgicale.
  8. Adauga in tigaie restul uleiului si caleste la foc mediu ceapa si usturoiul vreo 3-4 minute. Adauga si restul de condimente de la carne, daca a mai ramas ceva. Dupa ce prazul a devenit usor auriu, adauga rosiile si caleste-le si pe ele vreo cateva minute, amestecand continuu.
  9. Acum, adauga curcanul, meiul fiert si mazarea. Acopera vasul, redu intensitatea focului si lasa sa mai fiarba usor cam 10 minute. Daca mazarea este prefiarta , totul ar trebui sa fie gata in 10-15 minute. Amesteca usor din cand in cand, pentru ca meiul se lipeste foarte repede. Daca este cazul mai adauga putina supa sau apa fiarta.
  10. Verifica daca toate ingredientele sunt fierte, potriveste de sare si piper, opreste focul si indeparteaza foaia de dafin.
  11. Lasa mancarea 10 minute sa se raceasca si sa se” aseze” gusturile.

Gata. Spor la treaba!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *