Continuam prezentarea modalitatilor de folosire a plantelor cu inhalatiile, cataplasmele, clismele si baile cu plante medicinale.

Inhalatiile se obtin din plante medicinale aromatice sau din uleiuri extrase din acestea.

Modul de preparare: peste planta maruntita sau cateva picaturi de ulei volatil se toarna apa fierbinte, intr-un vas de ceramica sau de sticla. Vaporii de apa antreneaza uleiurile volatile din planta. Astfel va fi inhalat un amestec de vapori de apa cu substante active uleioase din planta respectiva. Are efect asupra cailor respiratorii. Se recomanda in raceli si in anumite boli ale cailor respiratorii.

Cataplasmele (prisnite sau oblojeli) sunt preparate din plante medicinale foarte fin maruntite. Se pot prepara din plante uscate sau proaspete. Se utilizeaza de obicei pentru a aduce la suprafata pielii puroiul din ulceratii sau furuncule, ori sunt aplicate pentru a ameliora durerile musculare, reumatice , de natura nevralgica sau inflamatiile.

Modul de preparare: pulberea fin maruntita se amesteca cu apa calduta pana se obtine un terci sau o pasta, care nu trebuie sa fie prea moale. Se aplica direct pe piele sau pe o bucata de tifon curat, pentru a putea fi mai usor indepartata. La reinnoirea cataplasmei se recomanda mai intai sa se pregateasca cataplasma noua si apoi sa se ridice cea veche, pentru a impiedica racirea locului tratat. Cataplasma se aplica doar pe suprafata afectata.

Exemple: faina din seminte de in (actiune emolienta- calmeaza durerea prin inmuierea pielii),  hrean ras sau  boabe de mustar macinate etc., ( au actiune revulsiva, adica irita pielea cu scopul de a decongestiona locul respectiv, reducand inflamatia).

Compresele cu plante medicinale se utilizeaza pentru tratarea luxatiilor, vanatailor, a febrei, a inflamatiilor si a cefaleei (durere de cap puternica).

Modul de preparare si folosire: se ia o bucata de panza curata sau tifon si se inmoaie in infuzia concentrata, decoctul sau tinctura diluata folosita. Se stoarce excesul de lichid si se infasoara sau se aplica pe locul afectat. Se repeta de cate ori este nevoie.

Clismele se  fac cu infuzie de plante si se administreaza pe cale rectala cu ajutorul unui irigator.

Baile din plante medicinale sunt utilizate in scop terapeutic cu efecte asupra intregului organism.

Modul de preparare: se obtin in general prin infuzarea  plantei sau amestecului de plante folosit. Lichidul obtinut (care trebuie sa fie mai concentrat) se adauga in apa de baie. Uneori se foloseste decoctul. O alta metoda mai rapida consta in a pune plantele maruntite intr-un saculet de tifon si apoi direct in apa de baie fierbinte. De obicei se recomanda folosirea a aproximativ 500g de planta maruntita la o baie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *