Studiile arata ca uneori in bucatarie se gasesc cei mai multi germeni din toata casa, chiar mai multi decat in baie. Igiena corecta in timpul pregatirii, gatirii, servirii si depozitarii alimentelor te ajuta sa te feresti de toxiinfectiile alimentare.

Cei mai multi germeni (E. Coli, Salmonella, Campyilobacter) din bucatarie se gasesc in chiuveta si pe buretele de spalat vase. Patrund prin intermediul nostru (de pe maini), al animalelor de casa (caini si pisici) sau al legumelor, fructelor si carnii crude. Acestia se pot raspandi destul de repede daca nu iei niste masuri minime de igiena.

Cum poti actiona pentru a tine sub control germenii din bucatarie?

SPALA-TE PE MAINI CU SAPUN!

In primul rand spala-te pe maini cu sapun inainte de a te apuca sa pregatesti masa. Asta mai ales daca gatesti alimente crude (carne, legume, fructe). Acelasi lucru il poti face si dupa ce ai terminat treaba in bucatarie. Specialistii sunt de parere ca e nevoie de minim 20 de secunde pentru ca sapunul sa actioneze in mod corect.

Carnea cruda are destule bacterii pe suprafata ei care se pot raspandi imediat pe ustensilele de bucatarie, cutite, fund de masa.  Asa ca nu uita sa le speli bine cu detergent de vase dupa folosire. Cat despre carne nu trebuie sa-ti faci prea multe griji atat timp cat folosesti  temperaturi ridicate, cel putin 30 de minute, atunci cand o gatesti. Poti sari peste spalatul ei si mai economisesti timp. Mai ales daca arunci prima apa in care oparesti carnea.

SPALA  BINE FRUCTELE SI LEGUMELE CRUDE!

Inainte de a consuma fructe si legume crude este bine sa le spali cu apa din abundenta pentru a indeparta cat mai multe bacterii si substante chimice aflate pe suprafata lor. O alta metoda mai sigura „igienic” este de a le curata de coaja unde este cazul, dar mai pierzi din nutrienti.

Poti sa mai folosesti otetul, bicarbonatul de sodiu sau sarea in apa de spalare. Bacteriile vor fi distruse (cel putin o parte din ele), iar chimicalele se vor indeparta mai usor (otetul actioneaza ca un solvent pentru multe din ele). Dupa, clateste-le bine cu apa rece.

GATITUL

Gatitul  mancarii la temperaturi inalte si timp suficient ne  scapa de bacterii. Daca prajesti  sau frigi carne trebuie sa te asiguri intotdeauna ca aceasta este bine patrunsa si nu cruda la mijloc, pentru a indeparta orice pericol de imbolnavire. Cel mai bine este sa crestezi  bucatile de carne inainte de a le gati. Evita sa mananci friptura in sange. Verifica intotdeauna carnea de la fast-food (kebab, burgeri, fripturi) daca este bine facuta.

Cand gusti mancarea, foloseste alta lingura decat cea pe care o folosesti la amestecat.

Carnea congelata se decongeleaza cel mai bine la rece, in frigider, peste noapte. In frigider se produce o decongelare lenta, la o temperatura relativ scazuta, care nu va reactiva microorganismele daunatoare.

Pentru decongelare rapida foloseste apa rece, schimbata la fiecare 30 de minute. Incearca sa eviti patrunderea aerului sau a apei in pachetul congelat. Tesuturile pot absorbi usor apa care poate contine bacterii. Dupa decongelare gateste imediat.

Decongelarea realizata cu ajutorul cuptorului cu microunde poate fi cea mai rapida. Gateste imediat dupa decongelare pentru ca anumite parti din alimentul congelat se pot incalzi mai mult.  Iar asta favorizeaza activarea  bacteriilor.

Gateste legumele congelate fara sa le decongelezi in prealabil. Chiar daca va dura mai mult sa le prepari, metoda asta este mai sigura din punct de vedere igienic.

Marineaza carnea la rece, in frigider. La temperatura camerei, mai ales pe timpul verii, carnea cruda poate dezvoltadestul de rapid bacterii.

Inainte de servire, mancarea gatita si tinuta la frigider trebuie reincalzita la temperatura de fierbere pentru minim 5 minute. Elimini astfel eventualele bacterii dezvoltate.

CURATAREA

Dupa ce ai terminat de gatit si mancat, chiar daca ti-a cam pierit cheful,  spala bine cu detergent de vase toata vesela folosita si mai ales fundul de masa. La final poti reimprospata mirosul acestuia cu ajutorul unei bucati de lamaie. Lamaia are usoare efecte antibacteriene si in plus va indeparta eventualele pete de pe lemn. Nu uita de chiuveta si de mainile tale.

Buretele de vase este campionul detinatorilor de germeni in bucatarie, pentru ca retine umezeala (mediu propice dezvoltarii bacteriilor) si trebuie schimbat destul de des. Sau fiert timp de 10 minute cu detergent. De asemenea prosoapele de bucatarie trebuie oparite sau fierte periodic. Cosul de gunoi trebuie eliberat zilnic, o data cu schimbarea sacilor menajeri. Foloseste un cos de gunoi cu capac, pentru a evita raspandirea mirosurilor.

DEPOZITAREA

Carnea cruda ce nu este pregatita imediat nu trebuie sa fie depozitata alaturi de alimentele ce nu vor fi gatite (paine, fructe, salata etc). Impiedici  astfel „contaminarea” acestora.  Pune carnea in frigider intr-un recipient curat, bine inchis, separat de celelalte.

Raceste mancarea gatita ramasa cat mai repede cu putinta (in maxim 2 ore, daca este posibil). Cand a ajuns la temperatura camerei  pune-o in frigider la o temperatura cuprinsa intre 0-50 C. Daca o portionezi se raceste mai repede si va fi mai comod de mancat ulterior.

In loc de concluzii

Evident, asigurarea unei igiene corespunzatoare in bucatarie te poate scapa de tot felul de probleme de sanatate. Cu toate acestea insa, nu trebuie sa exageram cu folosirea produselor de curatenie, in special a acelora antibacteriene. De cele mai multe ori, uzul lor in mod excesiv  ne poate face mai mult rau decat bine. Si ma refer aici la faptul ca bacteriile pot deveni in timp rezistente la agentii dezinfectanti si, ce este mai grav, rezistente la antibiotice.

Esti pe Facebook? Si noi ! Da-ne un like si in felul acesta vei afla primul despre ce concursuri sau planuri avem in acest moment!

  1. Ma intrebam daca avem scapare din lupta asta contra bacteriilor si virusurilor. Pe de o parte, virusii ne omoara, pe de alta parte scapam de ei folosind produse care ne intoxica. Toxinele ne omoara si ele. Ma-si va intreb daca exista produse, gen detergenti de bucatarie, care sa fie si eficienti, si fara chimicale.

    1. Teoretic da, avem scapare. Ramane sa vedem practic daca ne descurcam.
      In primul rand trebuie sa ne marim imunitatea.
      In al doilea rand sa nu facem exces de chimicale in gospodarie si nu numai. Ne diminuam astfel capacitatea naturala a organismului de a lupta cu factorii nocivi externi. Organismul se va obisnui cu un anumit grad de curatenie si in cazul contactului cu microbi mai periculosi nu va putea lupta.
      In al treilea rand am putea inlocui o parte din chimicalele (detergenti de vase, solutiile de curatat toaleta, antiperspirante) atat de prezente in viata cotidiana cu variante mai putin nocive sau chiar cu produse naturale.
      Promit sa-ti raspund rapid, mai pe larg intr-un articol pe care il voi posta in categoria articole la cerere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *