Congelarea este cea mai usoara metoda de a pastra alimentele pentru mai mult timp. Este ieftina, igienica si la indemana aproape oricui. Calitatea initiala a alimentelor-prospetimea, gradul de coacere, sursa- sunt factori ce influenteaza congelarea. Mineralele si vitaminele sunt prezente in cantitati rezonabile in alimentele congelate. Atat timp cat folosim produse organice si proaspete, calitatile nutritive pot fi retinute in proportie destul de mare.

Cele mai bune metode de congelare a alimentelor, dar si cele mai sigure metode de decongelareCe alimente se pot congela?

Aproape orice aliment se poate congela. Insa textura, aroma si culoarea se schimba in urma congelarii si decongelarii.

Cat de sigura este congelarea alimentelor?

Atat timp cat temperatura de depozitare este sub 0C, alimentele congelate sunt in siguranta. Calitatea lor are de suferit daca perioada de congelare este mult marita. Bacteriile sunt inactive la aceasta temperatura (si enzimele alimentare). Congelarea este o metoda sigura de pastrare a hranei deoarece dezvoltarea si activitatea micoorganismelor este oprita.

Congelarea distruge bacteriile si parazitii?

Nu. Cat timp temperatura este sub 0 grade Celsius, activitatea lor este stopata. O data cu cresterea temperaturii, microorganismele devin active si se pot multiplica. „Retrezite”, aceste bacterii isi reiau activitatea si se comporta ca si cele din alimentele proaspete. Pentru ca pot deveni usor perisabile, alimentele dezghetate trebuie gatite sau consumate cat mai rapid cu putinta.

Calitatea si prospetimea

Alege fructe si legume proaspete si bine coapte pentru congelare. Acestea isi vor pastra mai bine calitatile nutritive, aroma, culoarea si textura.

Proprietatile nutritive

In general, congelarea pastreaza calitatile nutritive ale alimentelor. Anumite vitamine hidrosolubile sunt pierdute in cantitati mici, mai ales in procesul de pregatire a alimentelor pentru congelare. Legumele si zarzavaturile sunt initial oparite ( pentru cateva secunde sau minute), pentru a-si pastra mai bine textura, culoarea si aroma (blansizare). Enzimele (mai ales cele de la suprafata) sunt distruse si odata cu ele si microorganismele prezente. Este un proces in urma caruia se si castiga se si pierde. Se castiga in privinta igienei si gustului si se pierd niste nutrienti (in cantitati destul de mici). Per total se pare ca este mai mult de castigat.

Enzimele

Activitatea enzimelor (care se gasesc in mod natural in alimente) poate duce la deteriorarea alimentelor. Oparirea pentru scurt timp a acestora distruge partial enzimele.

Alege congelarea rapida

Cu cat mancarea este mai repede congelata si la o temperatura mai scazuta (intre -25C si -35C) cu atat mai bine isi va mentine calitatile. Congelarea rapida previne formarea cristalelor mari de gheata. Structura va ramane mai compacta. Cristalele mari de gheata (formate in timpul congelarii lente) vor distruge celulele in timpul decongelarii, alterand textura alimentelor.

Durata de conservare (pastrare) a alimentelor prin congelare

Recomandarile legate de perioadele de pastrare a alimentelor in congelator sunt in special de ordin calitativ si nu igienic. Verifica intai mirosul. Prin congelare indelungata, anumite alimente capata un miros greu. Arunca-le daca ajung intr-o astfel de situatie!  Pentru a evita asemenea intamplari, eticheteaza fiecare ambalaj cu data congelarii si numele alimentului. Citeste aici mai multe despre cat timp poti pastra in congelator diverse alimente.

Decongelarea

Prin congelare,  apa din alimente se transforma in cristale de gheata si afecteaza integritatea celulara a ingredientelor. Astfel, alimentele congelate si apoi dezghetate sunt mult mai vulnerabile la atacul bacteriilor. Asadar, dupa decongelare alimentele trebuie gatite cat mai rapid cu putinta sau sa fie reincalzite direct din congelator.

Exista trei metode sigure de decongelare: in frigider, in apa rece sau in cuptorul cu microunde.

In frigider se produce o decongelare lenta, la o temperatura relativ scazuta care nu va reactiva microorganismele daunatoare.

Pentru decongelare rapida foloseste apa rece, schimbata la fiecare 30 de minute. Incearca sa eviti patrunderea aerului sau a apei in pachetul congelat. Tesuturile pot absorbi usor apa care poate contine bacterii. Dupa decongelare gateste imediat.

Decongelarea realizata cu ajutorul cuptorului cu microunde poate fi cea mai rapida. Gateste imediat dupa decongelare pentru ca anumite parti din alimentul congelat se pot incalzi mai mult.  Iar asta favorizeaza activarea  bacteriilor.

Este recomandat ca produsele sa fie ambalate in cantitati cat mai mici, cat se consuma o data. Se vor decongela mai repede si se vor aseza mai bine in congelator.

Gatirea legumelor si zarzavaturilor congelate

Legumele si zarzavaturile congelate nu necesita decongelare pentru a fi gatite. Gateste-le imediat ce le-ai scos din congelator si textura lor nu se deterioreaza. Timpul de pregatire va fi putin mai lung decat in cazul celor proaspete. Reduci astfel la maxim si riscul contaminarii bacteriene.

Reincalzirea mancarii gatite congelate

Mancarea gatita congelata (supe, ciorbe, tocane, etc.) se reincalzeste fara a se lasa la decongelat. Se foloseste flacara mica pentru a evita arderea mancarii. Este necesar ca mancarea sa fie data intr-un clocot-doua, pentru siguranta.

In loc de concluzii:

In zilele urmatoare vom publica un articol cu sfaturi si trucuri despre congelarea fructelor si legumelor. Oricum, daca tot e vara, ar fi bine sa incepi acum sa congelezi fructe si legume de sezon: sunt autohtone, ajunse natural la maturitate – iar asta le ofera maxim de nutrienti.