Fitoterapia este un subiect destul de discutat in zilele noastre, iar interesul fata de aceste metode „naturiste ” de tratament ia amploare din ce in ce mai mult. Dovada vie este faptul ca daca pana acum 10-15 ani in orasele provinciale existau un magazin de tip Plafar si unul de tip Apicola, acum in fiecare piata, cartier  sau statie de autobuz  gasesti minim un magazin de produse naturiste. Pana si hypermarketurile sau boutiqurile comercializeaza cel putin un ceai de tei sau de colici pentru bebelusi.

Increderea oamenilor-uneori exagerata si neindreptatita- in produsele naturiste este mare. Insa folosirea rationala a plantelor  medicinale este o conditie esentiala pentru a putea fi utilizate fara riscuri.

Pentru ca se spune ca niciun leac nu poate avea efecte principale fara efecte secundare, in articolul de azi prezentam cele mai frecvente greseli pe care le facem atunci cand folosim preparate fitoterapeutice. Dar si care ar fi regulile de baza si  de ce trebuie sa tinem cont pentru a le putea utiliza, fara sa ne punem sanatatea in pericol.

Mai intai, pe scurt, sa vedem  ce sunt preparatele fitoterapeutice? Sunt preparate (ceaiuri, macerate, tincturi, alifii etc.) obtinute din plante medicinale si folosite pentru prevenirea si tratarea unor boli.

Cele mai frecvente greseli in folosirea preparatelor fitoterapeutice

 • Utilizarea lor pe perioade de timp foarte mari sau nelimitate;
 • Folosirea in doze prea mici sau mult prea mari (supradozaj);
 • Cumpararea  produselor din surse nesigure;
 • Tratamentul exclusiv naturist, refuzul medicatiei si al recomandarilor facute de medicul specialist;
 • Folosirea neglijenta, fara a tine cont de indicatii sau de potentialul toxic al anumitor plante;
 • Folosirea tratamentului naturist in paralel cu cel traditional, fara a tine cont de eventualele interactiuni intre medicamente si anumite principii active ale plantelor.

Reguli de baza pentru folosirea in siguranta a plantelor medicinale

 • Verificati intotdeauna sursa de provenienta a produselor, precum si termenul de valabilitate, ambalajele, modul si locul de depozitare in magazin.
 • Folositi produse preambalate, standardizate; evitati ceaiurile vandute prin piete, in conditii de depozitare improprii si neigienice. Plus ca nu stiti daca plantele sunt culese de pe marginea drumului sau de langa groapa de gunoi…
 • Plantele medicinale si remediile naturiste nu trebuie considerate un panaceu.
 • Ceaiurile, infuziile, decocturile trebuie consumate intotdeauna cat mai proaspete, in maxim o zi.
 • Remediile naturiste nu trebuie folosite ca unic tratament in cazul unor boli severe. Preparatele fitoterapeutice sunt indicate a fi folosite in tratarea bolilor usoare si mai ales in prevenirea lor. In bolile grave se pot folosi ca tratament adjuvant, in paralel cu cel medicamentos, dar numai cu acordul medicului specialist.
 • Respectati intotdeauna indicatiile de pe eticheta, iar daca nu sunteti siguri, consultati-va cu medicul sau farmacistul.
 • Fiti constienti de potentialul toxic al anumitor plante medicinale.
 • Nici un ceai medicinal nu se foloseste pentru mai mult de 3-4 saptamani fara recomandarea medicului. Exceptie fac ceaiurile de fructe naturale (macese, catina, afine, cirese s.a), fara adaosuri de arome, care se pot folosi timp indelungat fara restrictii.
 • In mod normal, cand ceaiurile se folosesc pe perioade de timp putin mai mari, este recomandat a se bea 1-2 cani pe zi. Efectele folosirii ceaiurilor in cantitati mai mari si timp indelungat nu sunt inca suficient cunoscute si pot agrava starea unor boli.
 • Utilizarea exclusiva a preparatelor fitoterapeutice in tratarea unor boli si amanarea tratamentului medicamentos de specialitate poate agrava starea bolii si chiar amana insanatosirea.
 • In cazul femeilor insarcinate si a copiiilor mici se cere o atentie sporita in folosirea preparatelor fitoterapeutice. Multe dintre ele nu au fost testate suficient pentru a putea fi folosite in aceste situatii. Este recomandat sfatul medicului inainte de utilizarea lor.

Concluzii

Clar, se cere o atentie sporita si in cazul folosirii plantelor medicinale, nu doar a medicamentelor clasice. Utilizarea lor neadecvata poate deveni primejdioasa, cu urmari grave asupra sanatatii noastre. Mai mult nu inseamna neaparat mai bine. Daca iei  o data 2 capsule dintr-un preparat si te simti bine, iar apoi triplezi doza, asta nu va duce neaparat la o insanatosire de trei ori mai rapida.

O doza adecvata de scepticism se impune intotdeuna cand folosim anumite produse naturiste, mai ales cand producatorii se lauda exagerat cu rezolvarea rapida a unor probleme de sanatate. O veche zicala spune: „daca ceva pare a fi prea bun (sau prea ieftin, as adauga eu) pentru a fi adevarat, atunci probabil asa este.”

Resurse:

– Plante medicinale in terapia moderna, M Alexandriu-Peiulescu, H Popescu

– Plante pentru sanatate, Jethro Kloss

– Incursiune in fitoterapie,Valentin Nadasan

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *