Este ieftin. Il gasesti usor si este omniprezent in casele noastre. Il cunosc bine si bunicile noastre. Dintotdeauna, a fost folosit si la curatenie. Odata cu explozia de oferte a produselor chimice de curatenie, putini sunt insa cei care il mai folosesc pentru asa ceva. Insa, datorita faptului ca nu polueaza si nu este nociv pentru sanatate, ar trebui sa il repunem in drepturi. Afla din cele ce urmeaza unde exceleaza cand vine vorba de curatenie:

Bicarbonatul de sodiu inlocuieste foarte bine prafurile abrazive de curatenie. Actioneaza mult mai bland, fara sa zgarie suprafetele curatate. De asemenea neutralizeaza mirosurile neplacute (are caracter usor bazic). Multe din metodele de curatare care folosesc bicarbonatul de sodiu au fost amintite in articolul despre otet. Amestecat cu otetul, bicarbonatul formeaza o pasta care degreseaza si curata suprafetele foarte bine. Am mai gasit totusi cateva intrebuintari ale bicarbonatului, pe care le prezentam aici.

Odorizeaza

Il poti folosi practic in orice loc sau incapere pentru a absorbi mirosurile neplacute. Presara pe fundul galetii de gunoi niste bicarbonat de sodiu. Acelasi lucru il poti face cu frigiderul sau cu baia. Tine intr-o farfurioara descoperita 1-2 linguri de bicarbonat. Schimba continutul la o luna sau mai des, dupa caz.

Este bun si in cuptorul cu microunde (cand nu il folosesti, bineinteles).

Elimina mirosurile neplacute chiar si din incaltaminte. Presara bicarbonat de sodiu in interior si lasa peste noapte. Dimineata arunca-l!  

Curata cuptorul

Presara praful de bicarbonat in interiorul cuptorului. Cu un burete de vase imbibat cu spuma de sapun freaca usor peretii cuptorului. Clateste bine cu apa.  

Indeparteaza petele de cafea sau ceai de pe cesti

Pune putin bicarbonat in ceasca murdara. Freaca usor cu  buretele de vase si clateste cu apa calduta.

Albeste dintii

Pune putin bicarbonat de sodiu si sare fina de masa pe periuta de dinti si curata dintii. Nu uita sa  speli usor si limba. Dupa,  clateste-te foarte bine cu apa. Acest amestec indeparteaza tartrul de pe dinti (are proprietati abrazive), dezinfecteaza si albeste dintii. Foloseste-l maxim o data pe saptamana, datorita efectului abraziv intens.

Acest articol face parte dintr-o serie de 3 articole (celelalte doua sunt despre lamaie si otet ), scrise la sugestia unuia dintre cititorii nostri, Andrei M..Ii multumim pe aceasta cale.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *