Trebuie sa fim sinceri cu noi insine si sa recunoastem ca romanii nu au o cultura a dressing-ului. O salata este “dreasa” in 99% din cazuri cu triada unica: sare, ulei si otet. Daca adaugam si piper, am atins o culme a inovatiei. Insa un dressing cu staif este mult, mult mai la indemana decat cred cei mai multi dintre noi. Iar un dressing poate transforma cu usurinta o mancare buna intr-una exceptionala.

Asa ca azi prezentam cateva retete de dressing-uri sau sosuri pentru salate, care merg deopotriva si cu fripturi sau peste. Se prepara rapid si foarte usor.

1. Sos Vinaigrette

Cantitate obtinuta: 3/4 ceasca.

Timp de preparare: 5 minute.

Ingrediente:

  • 1/2 ceasca ulei de masline extravirgin
  • 3 lingurite otet (daca folosesti de mere poti pune mai mult)
  • sare si piper dupa gust
  • 1-2 fire de ceapa verde sau o ceapa rosie mica (optional)
  • ierburi aromate (optional)

Mod de preparare: se amesteca foarte bine ingredientele (fara ceapa) intr-un blender sau cu mixerul pana la omogenizare. La final se pune ceapa tocata fin si se amesteca cu salata proaspat preparata.

La acest sos vinaigrette de baza se poate adauga aproape orice tip de ierburi aromate proaspete (sau uscate): busuioc, menta, cimbru, patrunjel, marar – in functie de preferintele fiecaruia si de ingredientele salatei. Este foarte bun si cu iaurt, mustar, piuree sau suc de rosii,  sos de soia. Daca folosesti sos de soia, nu mai pune sare la dressing.

2. Sos Vinaigrette balsamic

Cantitate obtinuta: 3/4 ceasca.

Timp de preparare: 5 minute.

Ingrediente:

  • 1/2 ceasca ulei de masline extravirgin
  • 1/4 ceasca otet balsamic
  • 1 lingurita mustar
  • 1 lingurita miere de albine (sau sirop de artar)
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare: ingredientele se amesteca bine cu mixerul sau blenderul pana la omogenizare. Foarte bine se poate improviza un shaker dintr-un recipient cu capac care sa se inchida bine. Agiti bine de tot ingredientele si gata sosul balsamic. Se combina excelent  si cu friptura simpla, fara salata.

3. Sos alb simplu cu iaurt

Cantitate obtinuta: 1 ceasca.

Timp de preparare: 5 minute.

Ingrediente:

  • 1 ceasca de iaurt (cel gras este mai potrivit)
  • 1 lingurita de usturoi zdrobit sau tocat marunt
  • sare si piper dupa gust
  • zeama de lamaie dupa gust (optional)

Mod de preparare: ingredientele se amesteca bine cu mixerul sau blenderul pana la omogenizare.

Merge foarte bine la fripturi de porc sau peste mai gras.

4. Sos alb cu iaurt si castraveti murati

Cantitate obtinuta: 1 1/2 ceasca.

Timp de preparare: 5 minute.

Ingrediente:

  • 1 ceasca de iaurt (cel gras este mai potrivit)
  • 1 lingurita de usturoi zdrobit sau tocat marunt
  • sare si piper dupa gust
  • 1 lingurita marar tocat fin
  • 2-3 castraveciori murati taiati cubulete mici
  • zeama de lamaie dupa gust (optional)

Mod de preparare: ingredientele se amesteca bine pana la omogenizare. Daca este cazul se mai adauga castraveti murati.

Acest sos este  foarte potrivit pentru pestele sau legumele (broccoli, morcovi, conopida) gatite la abur.

5. Sos Vinaigrette cu avocado

Cantitate obtinuta: aproximativ 3/4 ceasca.

Timp de preparare: 5 minute.

Ingrediente:

  • 1/2 avocado
  • 1 lingurita usturoi zdrobit
  • 1/4 ceasca zeama de lamaie proaspat stoarsa
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare: se taie avocado in cubulete mici si se pune in blender impreuna cu restul ingredientelor. Se amesteca bine pana la omogenizare.

Trebuie servit in maxim o ora pentru a evita oxidarea avocado-ului. Sosul pe baza de avocado este potrivit pentru salatele usoare pe baza de zarzavaturi si legume cu frunze verzi: salata verde, spanac, rucola, valeriana, creson.

6. Dressing pe baza de branza cu mucegai

Cantitate obtinuta: 1,5 cesti.

Timp de preparare: 5 minute.

Ingrediente:

  • 1 ceasca de iaurt gras
  • 1/2 ceasca de branza cu mucegai maruntita
  • sare si piper dupa gust
  • zeama de lamaie (optional)
  • ulei de masline extravirgin (optional)

Mod de preparare: se amesteca iaurtul si zeama de lamaie in blender (la viteza minima). Apoi se adauga branza cu mucegai si putin ulei de masline. Daca este cazul mai adauga ulei pentru a obtine consistenta si gustul dorit. La final pune sarea si piperul.

Se foloseste in special la salatele cu paste fainoase.

Toate aceste dressinguri pot fi imbogatite in functie de imaginatia culinara a fiecaruia. Ingredientele pot fi combinate astfel incat sosurile sa fie potrivite atat la salate cat si la fripturi sau peste. Daca stii si alte retete de dressing-uri sau sosuri usor de preparat, trece-le la comentarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *