Uscarea plantelor medicinale

Uscarea plantelor medicinale

Frunzele si florile uscate corect troznesc usor prin sfaramarea cu degetele.

Uscarea plantelor medicinale este unul dintre cei mai importanti factori care poate influenta calitatea acestora, imediat dupa recoltare. Prin uscare, produsele vegetale se stabilizeaza, datorita inactivarii enzimelor continute.

Plantele trebuie uscate imediat dupa recoltare si sortare, pentru ca apa continuta favorizeaza (sub influenta luminii si a oxigenului din aer) o serie de reactii chimice si fizice care degradeaza produsul si micsoreaza cantitatea initiala de principii active. Principiile active sau substantele active sunt responsabile pentru efectele tarapeutice ale plantelor medicinale.

 

Plantele nu trebuie sa inceapa sa transpire, pentru a impiedica mucegairea, ori fermentarea acestora.

Prin eliminarea apei din produsele vegetale se poate evita formarea unor compusi noi, care sa modifice efectele curative ale  plantelor medicinale. Uscarea produce, in cazul anumitor plante, schimbari benefice care accentueaza efectele terapeutice (spre exemplu continutul in uleiuri esentiale al semintelor de chimen se dubleaza dupa un an de zile).

Uscarea plantelor duce la o micsorare considerabila  (40-85%) a greutatii si volumului acestora, schimbandu-li-se forma si culoarea initiale.

Uscarea plantelor se poate realiza in doua modalitati, iar in articolul de fata prezentam prima varianta.

–         in mod natural, la temperatura ambianta, la soare sau la umbra.

–         artificial cu ajutorul unor etuve speciale sau cuptoare.

Durata uscarii naturale variaza in functie de produsul vegetal si de anotimp. Astfel, in cursul verii frunzele, florile si ierburile se usuca in decurs de 3-7 zile. Radacinile sau scoartele se usuca mult mai lent timp de 20-30 de zile.

Reguli generale de uscare a plantelor medicinale:

  • Imediat dupa recoltare, plantele se sorteaza si se indeparteaza partile patate, atacate de insecte, mucegaite sau putrezite, precum si corpurile straine. Uneori este necesara spalarea plantelor pentru indepartarea mizeriei sau a pamantului. Spalarea se face rapid sub jet de apa rece astfel incat sa se evite dizolvarea unor principii active in apa.
  • Radacinile, rizomii si bulbii se curata prin spalare sub jet puternic de apa rece.
  • In mod ideal, uscarea se realizeaza aranjand plantele in straturi cat mai subtiri, ajezate pe rame de lemn prevazute cu tifon, astfel incat aerul sa circule si sa nu fie nevoie de a intoarce zilnic plantele de pe o parte pe alta. Locul unde se face uscarea trebuie sa fie uscat, bine aerisit, fara praf sau insecte.
  • Uscarea se poate realiza si in aer liber, la soare sau la umbra, in functie de principiile active ale produsului vegetal.
  • Scoarta, ramurile si lemnul se usuca de obicei la temperatura obisnuita, de 24-25 grade C, deoarece avand umiditate relativ scazuta, pot fi uscate lent, intr-un interval de timp ceva mai mare (20-30 de zile). Dupa uscare, unele produse vegetale pot fi folosite imediat, iar altele dupa o anumita perioada de timp. Spre exemplu  scoarta de crusin se pastreaza un an dupa uscare si apoi este folosita. Scoarta proaspata de crusin produce efecte secundare neplacute precum greata, stare de voma, dureri de stomac.
  • Frunzele se usuca la temperaturi mai ridicate (40-60 grade C), direct la soare sau in locuri foarte calduroase (podul casei), timp de mai multe zile. Aceste temperaturi sunt necesare deoarece, prin uscare lenta clorofila sufera modificari ce altereaza calitatile medicinale ale plantei.
  • Florile se usuca la o temperatura de aproximativ 40 grade C, prin expunere la soare acoperite cu hartie pentru a-si pastra culoarea si mirosul.
  • Fructele, semintele si mugurii se usuca la temperaturi ridicate cuprinse intre 40-100 grade C, datorita umiditatii crescute sau a substantelor uleioase care impiedica o uscare eficienta realizata la temperatura camerei intr-un timp mai lent. Asadar, uscarea acestora se face in cuptor, la flacara foarte mica, incercandu-se sa se controleze cat mai bine temperatura.
  • Partile vegetale care contin uleiuri volatile se usuca la temperatura de 30-35 grade C, separat de alte plante pentru a nu se transmite mirosul de la o planta la alta.

Cum stim ca un produs vegetal este corect uscat?

O planta medicinala uscata corect ramane intreaga, pastrandu-si mirosul caracteristic.

Frunzele si florile uscate corect se incretesc si produc un zgomot caracteristic la zdrobirea cu degetele: se sfarama cu mici trosnituri.

Fructele uscate se pot si ele zdrobi cu degetele, iar cand se lovesc intre ele produc un zgomot sec.

Scoartele si radacinile uscate la indoire trebuie sa se rupa cu zgomot. Scoartele prin uscare iau forma de tuburi sau jgheab, iar suprafetele radacinilor devin striate.

Resurse:

Foto: http://www.aromantic.co.uk/buy-organic-dried-herbs-uk.htm

Tratat de plante medicinalecultivate si spontane– Leon Sorin Munteanu, Ed Risoprint, Cluj-Napoca, 2007

– Incursiune in fitoterapie-Ed. a 2-a, Bucuresti, Casa de Editura Viata si Sanatate,2004

 

Nutripedia

Ca sa fii sigur ca nu-ti scapa nimic, e bine sa devii fan Nutripedia pe Facebook. Acolo vei fi la curent si cu toate aparitiile de pe site, dar vei avea acces si la concursuri, sondaje, vouchere si tot felul de alte lucruri minunate.

You may also like...

2 Responses

  1. cojoc pompei says:

    cum as putea sa valorificam plante din zona ecologica in 2013?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *