Cum se taie si se curata o pasare de intestine si maruntaie

Chiar daca cei mai multi dintre noi suntem obisnuiti cu carnea de pasare curatata, transata si numai buna de „aruncat” in tigaie, m-am gandit ca nu ar fi rau sa afli cum se curata de maruntaie si intestine o gaina, cocos, curca sau alte zburatoare comestibile. Asta in caz ca te-au procopsit rudele de la tara cu o vietatea cotcodacinda sau tocmai ce ai cumparat un asemenea exemplar din piata.

Iata, asadar, in mare, cum se procedeaza:

  1. Pasarea curatata de pene, puf si tuleie se parleste deasupra unei flacari, pentru a inlatura si firisoarele mici si extrem de subtiri care nu se pot inlatura cu mana. Flambarea se face rapid, intorcand pasarea pe toate partile, astfel incat pielea sa nu se innegreasca. Daca cumva ai exagerat cu parlitul, poti curata negreala frecand usor pielea pasarii cu malai. Dupa se spala cu apa din abundenta.
  2. Dupa ce capul pasarii a fost jumulit, i se taie ciocul de la baza, dupa care se trage in afara partea inferioara a ciocului, cu tot cu gatlej.
  3. Ghearele se indeparteaza prin taiere cu cutitul.
  4. Curatatul propriu-zis al pasarii de intestine si maruntaie incepe cu o taietura pe latime, deasupra pieptului, sub gat, cand se scot  si se arunca beregata si gusa.
  5. Urmeaza o a doua taietura, tot pe latime, in partea inferioara a pieptului, intre copane. Se introduce mana in pasare si se scot cu grija maruntaiele si toate intestinele, astfel incat sa nu se sparga fierea. Se verifica apoi pana la gat sa nu ramana nimic inauntru. Fierea se indeparteaza prin taiere. Se taie mai mult in jurul ei, ca o tancusa, pentru a evita spargerea ei si raspandirea continutului pe ficat.
  6. Se taie partea de deasupra tartitei dar si cea de dedesubt, aruncand si ultima parte a intestinului care a mai ramas.
  7. Pipota se bate usor pe ambele parti, se taie in doua, dar nu total, se arunca continutul si se indeparteaza pielita, dupa care se spala foarte bine cu apa rece.
  8. Dupa curatare si eventual portionare, carnea de pasare se spala in mai multe ape pentru indepartarea sangelui si a mirosurilor.

Nutripedia

Ca sa fii sigur ca nu-ti scapa nimic, e bine sa devii fan Nutripedia pe Facebook. Acolo vei fi la curent si cu toate aparitiile de pe site, dar vei avea acces si la concursuri, sondaje, vouchere si tot felul de alte lucruri minunate.

You may also like...

4 Responses

  1. Vero says:

    Multumesc pentru explicatii, sper sa reusesc, desi ar fi ideal si o varianta video pentru cei ca mine, care nu au mai curatat sau vazut cum se curata o gaina.

    • Nutripedia says:

      Cu multa placere, Vero.
      Voi incerca sa postez si un filmulet explicativ despre curatarea galinaceelor, insa trebuie sa fac rost mai intai de ceva “captura” de la tara, iar acum, iarna, mai ales de sarbatori e ceva mai greu, mai ales ca suntem in plin sezon “porcesc” 🙂

  2. Baldea Alin says:

    Sall ma numesc Alin,am 16 ani si sunt macelar de 7 luni 🙂 am invatat la macelarie tot ce se poate despre pasari (transare) orice fel de pasari stiu sa transez 🙂 faza e ca nu am omorat niciodata una, ce sfat imi dai ca sa-mi fac curaj ? :))

    • Nutripedia says:

      Salutare, Alin!
      Rareori ma gandesc la chestia asta cu omoratul animalelor…
      Normal e sa mananci carne atat cat ai nevoie si sa constientizezi ca omori atunci cand mananci. In fine, nu ma apuc sa filosofez acum pe tema asta, mai ales ca tu esti macelar. Ar fi stupid si lipsit de delicatete din partea mea.
      Nu stiu ce sfat sa iti dau, mai ales ca esti minor :). Probabil, cu timpul te vei obisnui, ori vei renunta la meseria asta.
      Daca te ajuta cu ceva, eu sa stii ca iti usurez munca, am inceput sa mananc mai rar carne, o data, de doua ori pe saptamana 🙂
      Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *