Cum sa alegi si sa depozitezi pestele proaspat

Cum sa alegi cel mai proaspat peste si cat timp sa-l tii in frigiderFara doar si poate, cel mai savuros si sanatos peste este cel proaspat. Si bine ar fi sa-l gatesti si sa-l mananci chiar in ziua in care l-ai cumparat sau pescuit – in cel mai fericit caz. Pe acelasi principiu se merge si in cazul altor vietati marine, precum fructele de mare.

In primul rand, cumpara pestele proaspat din pescarii sau magazine cat mai „sigure”, care sa indeplineasca niste conditii de igiena si depozitare a pestelui adecvate. Adica, sa fie curat, sa nu miroasa a peste stricat, iar pestii proaspeti sa fie tinuti pe gheata, eventual acoperiti partial cu ea.

In cele ce urmeaza iti prezentam cateva sfaturi de care sa tii cont pentru a te asigura ca ai cumparat peste proaspat si de calitate, dar si cat timp este indicat sa-l tii la rece in conditii de siguranta alimentara.

Cum trebuie sa arate un peste proaspat?

  • Are pielea cu un luciu metalic, acoperita de un mucus transparent, care devine opac atunci cand pestele se invecheste.
  • Pestele foarte proaspat, cufundat in apa se lasa la fund, iar corpul este foarte rigid (nu se indoaie).
  • Solzii sunt luciosi si nelipiciosi, bine fixati in piele.
  • Ochii pestelui proaspat sunt clari, stralucitori si  usor bulbucati.
  • Carnea trebuie sa fie ferma si elastica, fara oase iesite in afara. Atunci cand este apasata usor cu degetul, urma lasata trebuie sa dispara imediat.
  • Insa cea mai sigura metoda de a verifica prospetimea pestelui este uitandu-ne la branhii, care trebuie sa fie rosiatice-rozalii, umede si fara miros daca pestele este foarte proaspat, in nici un caz vinetii sau maronii.

Fileurile de peste alb proaspat trebuie sa fie curate, cu carnea umeda, usor translucida si, bineinteles, sa miroasa a proaspat.

Semne de alterare ale carnii de peste:

  • Solzii sunt decolorati, lipiciosi si se desprind usor de pe piele;
  • Abdomenul este moale;
  • Ochii sunt adanciti in orbita, opaci sau murdari;
  • Branhiile sunt vinetii, cu mucus si miros greu de putrefactie;
  • Pielea este inchisa la culoare, cu mucus abundent si miros greu;
  • Cufundat in apa, pestele invechit pluteste;
  • Viscerele sunt sangerande, cu miros neplacut;
  • Carnea este moale, lipsita de elasticita si flasca. Daca la usoara presare cu degetul, in carne ramane o usoara adancitura, atunci pestele este invechit.

Cat timp se pastreaza pestele proaspat?

Toata lumea stie ca pestele proaspat se strica repede, mai ales daca nu este tinut in conditii de igiena si temperatura corespunzatoare.

In primul rand pestele proaspat se curata cat mai repede posibil de maruntaie, deoarece acestea se altereaza cel mai repede, dupa care se depoziteaza la rece.

Depozitarea pestelui proaspat dupa cumparare

-in frigider:Pestele proaspat curatat se tine in frigider la o temperatura de maxim 5 grade C o zi-maxim doua, dupa care gustul si aspectul sau incep sa se schimbe.

Dupa curatarea sa, sterge-l usor cu  servetel de hartie pentru indepartarea apei, acopera-l cu folie de plastic sau pune-l intr-un recipient inchis pentru a nu intra in contact cu alte alimente si aseaza-l in frigider, intr-un raft mai de jos.

Daca stii ca nu-l gatesti imediat ce l-ai cumparat, mai bine marineaza-l si apoi pune-l la rece, in frigider, intr-un vas inchis.

in congelator: Pestele proaspat curatat si portionat se tine la congelator la o temperatura de -18 grade C sau chiar mai scazuta.

In cazul pestelui gras (scrumbie, macrou, nisetru, crap de crescatorie, hering, somon), perioada recomandata de depozitare prin congelare este de maxim 3 luni.

Pestele proaspat slab (caras, salau, stiuca, biban, cod, merlucius) se poate pastra la congelator, in conditii de siguranta pentru maxim 6 luni, atat timp cat temperatura este constanta.

Nutripedia

Ca sa fii sigur ca nu-ti scapa nimic, e bine sa devii fan Nutripedia pe Facebook. Acolo vei fi la curent si cu toate aparitiile de pe site, dar vei avea acces si la concursuri, sondaje, vouchere si tot felul de alte lucruri minunate.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *