Dovleacul sau bostanul – de ce si cum sa-l mananci

Motive pentru care sa mananci dovleac sau bostanEu nu am crescut cu sarbatoarea de Holloween. Nu pot asocia dovleacul cu ceva infricosator, ba din contra. Pentru mine dovleacul sau bostanul, cum i se mai spune si azi pe la tara, va fi intotdeauna madlena mea proustiana. Imi va aminti mereu de copilarie si de mirosul de scortisoara si placinta proaspat scoasa din cuptor, care se facea Duminica la noi in casa.

In articolul de azi vreau sa trecem in revista cele mai importante motive pentru care ar trebui sa includem cat mai des in alimentatia noastra de toamna-iarna dovleacul. La final, cateva modalitati de preparare.

De ce dovleacul?

  • Pentru ca este foarte sanatos- are proprietati nutritive deosebite, care vor fi prezentate in cele ce urmeaza.
  • Este foarte gustos si destul de ieftin.
  • Este un produs organic- nu am auzit pana acum pe nimeni care sa spuna ca foloseste ingrasaminte sau pesticide pentru a cultiva dovleacul.
  • Acest fruct/leguma poate fi tinut proaspat pentru perioade mai lungi de timp- pana la 3 luni de zile- daca este depozitat in conditii prielnice (la rece,dar peste temperatura de inghet, fara umezeala si lumina).
  • Poate fi pastrat perioade mai indelungate (aproximativ 8 luni la o temperatura de -18 grade C) prin congelare.

Cum se congeleaza dovleacul?

Miezul crud se da prin  razatoare (mare) sau se toaca intr-un blender. Este cea mai des folosita metoda de a congela dovleacul pentru placinta.

Insa cea mai buna metoda de a congela dovleacul este urmatoarea: miezul fie se coace in cuptor, fie se gateste la aburi (steamer). Dupa se transforma intr-o pasta omogena sau piure si se pune in congelator in pungute de plastic in cantitati potrivite pentru a putea fi gatit o data.

Informatii nutritionale aproximative la 100g de dovleac gatit:

  • Calorii: aproximativ 40.
  • Indice glicemic: 75.
  • Apa:  90.
  • Proteine: 0,9.
  • Lipide: 0,35 (colesterol=0).
  • Glucide: 8,85 (fibre vegetale=2,8)
  • Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu.
  • Vitamine: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9.

Beneficiile consumului de dovleac

Sursa de antioxidanti, minerale si vitamine

Miezul de dovleac, dar si coaja si semintele, contin o gramada de minerale si vitamine-vezi informatiile nutritionale de mai sus- cu rol fortifiant asupra organismului. Mai ales in perioada de tranzitie dintre toamna si iarna, cand organismul este ceva mai expus virozelor, avem nevoie de o cantitate crescuta de nutrienti care sa ne mareasca imunitatea. Consumul frecvent de dovleac sustine si mareste raspunsul imun al organismului.

Culoare portocalie=carotenoizi=antioxidanti.

Carotenoizii (beta-caroten, luteina, zeaxantina, beta-criptoxantina) sunt cei mai importanti antioxidanti din dovleac. Acestia vor fi transformati in organism in vitamina A. Mentin sanatatea inimii, a ochilor si a pielii, au efecte de anti-imbatranire celulara (reduc activitatea radicalilor liberi) si antiinflamatorii, maresc imunitatea organismului.

O cana de dovleac copt asigura jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina A.

Cu cat culoarea portocalie a dovleacului este mai intensa, cu atat continutul in beta-caroten (vitamina A) este mai ridicat. Dovlecii care au coaja mai inchisa, de cele mai multe ori au miezul intens portocaliu.

Continut ridicat de fibre vegetale

O portie de dovleac copt de 300g contine aproximativ 10g de fibre vegetale. Asta inseamna aproape  jumatate din catitatea zilnica recomandata pentru un adult.

Dintre cele mai importante proprietati ale fibrelor vegetale amintim:

  • dau senzatie de satietate pentru mai mult timp,
  • regleaza tranzitul intestinal si te scapa de constipatie;
  • ajuta la eliminarea toxinelor din organism;
  • scad colesterolul din sange.

Nu strica sa faci o minicura de detoxifiere de 1 zi, in care sa mananci numai dovleac, cu coaja si seminte. Pe langa efectele mineralizante si vitaminizante, dovleacul este si diuretic si laxativ. Te scapa imediat de constipatie. Te va ajuta sa-ti reglezi tranzitul intestinal si vei mai elimina din surplusul de apa din organism.

Ajuta in procesul de slabire

Desi este destul de dulce, dovleacul are putine calorii (cam 40/100g), iar carbohidratii continuti sunt majoritar complecsi. Cei mai multi sunt de natura polizaharidica (provin din peretii celulari) si digestia lor este ceva mai lenta.  Ceea ce face ca dovleacul sa fie potrivit pentru dietele de slabire.

Cum se poate consuma dovleacul?

Cei mai multi dintre romani consuma dovleacul in placinte si tarte, cu mult zahar si scortisoara. Multe calorii si cei mai multi dintre nutrienti distrusi.

Dovleacul copt in cuptor , presarat de la inceput cu scortisoara si un praf de cardamon, este cel putin la fel de delicios si dulce, ca si in cazul placintei. Insa fara adaos de zahar. Este foarte potrivit ca desert pentru copii si nu numai. Se serveste atat cald cat si rece. Reprezinta una dintre cele mai bune cai  de a manca ceva dulce in cura de slabire, fara teama ca te vei ingrasa.

O alta modalitate destul de originala si total „neautohtona” de a pregati dovleacul este supa crema. Se serveste cu ceva acrisor, gen chefir, lapte batut, iaurt sau suc de rodie si crutoane.

Insa cel mai sanatos – si de ce ce nu, cel mai gustos-mod de a gati dovleacul este la aburi, cu ajutorul steamerului.  In felul asta este cel mai usor digerabil. In plus, se pierd mai putini nutrienti decat in cazul celorlalte metode de preparare a sa.

Concluzie

Profita de fructo-leguma asta care se gaseste pana toamna tarziu in toate pietele. Dupa cum am vazut, ai toate motivele sa pregatesti de cateva ori pe saptamana ceva pe baza de dovleac. Si, da, e dulce :).

P.S. Pozele sunt facute in Gradina Botanica de prietena mea, C.

Resurse:

-http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/cgi-bin/list_nut_edit.pl

-Yadav M, Jain S, Tomar R, Prasad GB, Yadav H,”Medicinal and biological potential of pumpkin: an updated review.” Nutr Res Rev. 2010 Dec;23(2):184-90

Nutripedia

Ca sa fii sigur ca nu-ti scapa nimic, e bine sa devii fan Nutripedia pe Facebook. Acolo vei fi la curent si cu toate aparitiile de pe site, dar vei avea acces si la concursuri, sondaje, vouchere si tot felul de alte lucruri minunate.

You may also like...

6 Responses

  1. January 27, 2012

    […] dovleac (bostan) […]

  2. March 16, 2012

    […] malic (din dovleac, prune si […]

  3. April 24, 2012

    […] (prin reglarea producerii de sebum). Se gaseste din plin in morcovi, portocale, pepene galben,dovleac, oua, spanac, ficat. Atentie totusi, vitamina A in exces este […]

  4. January 15, 2013

    […] Seminte de susan si de bostan […]

  5. March 28, 2013

    […] Vitamine: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9. ( sursa aici) […]

  6. October 17, 2014

    […] multe despre dovleac, cum se alege, cum se pastreaza sau cum se poate consuma, cititi mai departe aici. Pentru a procura miere de calitate superioara, va asteptam cu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>