Cat timp putem pastra la congelator alimentele

Congelarea alimentelor nu imbunatateste textura sau gustul alimentelor, dar realizata cum trebuie poate conserva destul de bine calitatea produselor proaspete. Cunoscand cum si cat trebuie congelate alimentele putem beneficia mai bine de proprietatile lor nutritive. Azi prezentam perioadele de timp “sigure” de pastrare a alimentelor in congelator. In doua articole urmatoare vom vedea cum este mai bine sa congelezi fructele si legumele.

Deoarece produsele de origine animala sunt foarte sensibile la dezvoltarea bacteriilor care pot produce diverse toxiinfectii alimentare se cere o atentie sporita la pregatirea lor pentru congelare. Nu le lasa la temperatura camerei mai mult de doua ore. De asemenea spala bine ustensilele folosite la manevrarea lor. Nu uita de maini.

Ca regula generala, cu cat un produs de origine animala are un continut mai ridicat in grasimi, cu atat perioada de pastrare in congelator este mai redusa.

Tabelul de la finalul articolului cuprinde perioadele de timp aproximative pentru congelarea in siguranta a anumitor alimente. Congelarea trebuie facuta corect, in conditii de igiena si la temperaturi de aproximativ -18 grade C. Dupa aceste perioade de timp, mancarea ar trebui sa fie in continuare buna, dar mai slaba calitativ.

Cateva informatii generale despre congelarea alimentelor si decongelarea lor rapida gasesti aici.

In doua articole urmatoare vom vedea cum este mai bine sa congelezi fructele si legumele. Acestea necesita o pregatire speciala, inainte de a fi congelate, pentru a-si pastra cat mai bine textura, culoarea si gustul.

 

Aliment


Perioada de depozitare in congelator

Branza

Smantana

Frisca

Ou (fara coaja)

Peste gras

Peste slab

Crustacee

Inghetata

Sunca/kaizer

Carnati, mezeluri

Carne tocata

Jambon

Carne macra de vita sau miel

Carne macra de porc sau vitel

Carne de porc cu grasime

Carne de lucru amestec

Vanat

Pasari salbatice

Carne, slanina, sunca sarate

Lapte

Iaurt

Unt

Supa lichida (limpede)

Pui/gaina/curcan (intregi)

Rata/gasca (intregi)

Pui/gaina (bucati)

Curcan (bucati)

Paine

Margarina

Citrice

Fructe autohtone

Legume si zarzavaturi

Biscuiti, blaturi de tort, rulouri

Produse de patiserie; aluat fraged

3 luni

2 luni

1 luna

1 an

3 luni

6 luni

3 luni

1 luna

1 luna

2-3 luni

3 luni

2 luni

1 an

8 luni

4 luni

4 luni

3-5 luni

8-10 luni

3-4 luni

1 luna

1 luna

6-9 luni

3 luni

1 an

6 luni

9 luni

6 luni

1 luna

9-12 luni

4-6 luni

8-12 luni

8-12 luni

2-3 luni

2-3 luni

Nutripedia

Ca sa fii sigur ca nu-ti scapa nimic, e bine sa devii fan Nutripedia pe Facebook. Acolo vei fi la curent si cu toate aparitiile de pe site, dar vei avea acces si la concursuri, sondaje, vouchere si tot felul de alte lucruri minunate.

You may also like...

4 Responses

  1. September 3, 2011

    […] legate de timpul cat pot fi tinute in congelator alimentele sunt in special de ordin calitativ si nu igienic. […]

  2. January 11, 2012

    […] produsele refrigerate (carne, lapte si produse lactate) sau pe cele semipreparate langa cele congelate pentru  „a le tine la rece” pana ajungi […]

  3. March 16, 2012

    […] piureului se adauga si suc de lamaie – cam o lingura la miezul unui fruct. Se poate tine la congelator pentru 4-5 […]

  4. January 22, 2013

    […] Carnea congelata se decongeleaza cel mai bine la rece, in frigider, peste noapte. In frigider se produce o decongelare lenta, la o temperatura relativ scazuta, care nu va reactiva microorganismele daunatoare. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>