Cat timp putem pastra la congelator alimentele

Congelarea alimentelor nu imbunatateste textura sau gustul alimentelor, dar realizata cum trebuie poate conserva destul de bine calitatea produselor proaspete. Cunoscand cum si cat trebuie congelate alimentele putem beneficia mai bine de proprietatile lor nutritive. Azi prezentam perioadele de timp “sigure” de pastrare a alimentelor in congelator. In doua articole urmatoare vom vedea cum este mai bine sa congelezi fructele si legumele.

Deoarece produsele de origine animala sunt foarte sensibile la dezvoltarea bacteriilor care pot produce diverse toxiinfectii alimentare se cere o atentie sporita la pregatirea lor pentru congelare. Nu le lasa la temperatura camerei mai mult de doua ore. De asemenea spala bine ustensilele folosite la manevrarea lor. Nu uita de maini.

Ca regula generala, cu cat un produs de origine animala are un continut mai ridicat in grasimi, cu atat perioada de pastrare in congelator este mai redusa.

Tabelul de la finalul articolului cuprinde perioadele de timp aproximative pentru congelarea in siguranta a anumitor alimente. Congelarea trebuie facuta corect, in conditii de igiena si la temperaturi de aproximativ -18 grade C. Dupa aceste perioade de timp, mancarea ar trebui sa fie in continuare buna, dar mai slaba calitativ.

Cateva informatii generale despre congelarea alimentelor si decongelarea lor rapida gasesti aici.

In doua articole urmatoare vom vedea cum este mai bine sa congelezi fructele si legumele. Acestea necesita o pregatire speciala, inainte de a fi congelate, pentru a-si pastra cat mai bine textura, culoarea si gustul.

 

Aliment


Perioada de depozitare in congelator

Branza

Smantana

Frisca

Ou (fara coaja)

Peste gras

Peste slab

Crustacee

Inghetata

Sunca/kaizer

Carnati, mezeluri

Carne tocata

Jambon

Carne macra de vita sau miel

Carne macra de porc sau vitel

Carne de porc cu grasime

Carne de lucru amestec

Vanat

Pasari salbatice

Carne, slanina, sunca sarate

Lapte

Iaurt

Unt

Supa lichida (limpede)

Pui/gaina/curcan (intregi)

Rata/gasca (intregi)

Pui/gaina (bucati)

Curcan (bucati)

Paine

Margarina

Citrice

Fructe autohtone

Legume si zarzavaturi

Biscuiti, blaturi de tort, rulouri

Produse de patiserie; aluat fraged

3 luni

2 luni

1 luna

1 an

3 luni

6 luni

3 luni

1 luna

1 luna

2-3 luni

3 luni

2 luni

1 an

8 luni

4 luni

4 luni

3-5 luni

8-10 luni

3-4 luni

1 luna

1 luna

6-9 luni

3 luni

1 an

6 luni

9 luni

6 luni

1 luna

9-12 luni

4-6 luni

8-12 luni

8-12 luni

2-3 luni

2-3 luni

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *