Branza – pro si contra

Cand si cum a aparut branza in alimentatia umana nu se stie prea bine. O legenda araba spune ca branza ar fi fost facuta accidental  de un vanzator ambulant care traversa desertul. Acesta si-a depozitat laptele intr-un stomac de oaie. Cheagul impreuna cu caldura soarelui au inchegat laptele. La caderea noptii vanzatorul si-a potolit setea cu zerul si foamea cu branza proaspata, aromata.

Sa trecem insa de la legende la lucruri mai serioase. Clar, mai toata lumea mananca branza. Datorita gustului, mai intai, si poate si pentru proprietatile nutrionale.

Despre beneficiile nutritionale ale consumului de branza, dar si despre anumite controverse legate de acesta vorbim in acest articol. Sa vedem care ar fi motivele pentru care este bine sa mancam branza sau nu, iar la final, cateva recomandari legate de alimentele cu care putem asocia branzeturile.

Motive pro

  1. Protejeaza dintii. Mestecarea unei bucati de branza de 5-10g (mai ales la finalul mesei) stimuleaza secretia salivara si-i creste pH-ul (o face mai alcalina). Astfel se mai diminueaza din activitatea bacteriilor ce formeaza carii. Impiedica si distrugerea smaltului dintilor. In acest proces de protejare a dintilor, un rol important il au si mineralele prezente in branza (in special calciul si fosforul).
  2. Previne aparitia osteoporozei. Calciul din branzeturi este usor asimilabil in organismul uman. Calciul, impreuna cu fosforul si proteinele de buna calitate intaresc structura oaselor si previn demineralizarea lor, care poate duce la aparitia osteoporozei. Grasimile din branza nu influenteaza negativ absorbtia calciului in organism.
  3. Contine cantitati reduse de lactoza. Carbohidratii din branza se prezinta sub forma de lactoza  in cantitati mici  si foarte mici. Laptele contine in mod normal lactoza, dar in procesul de producere a branzei, lactoza este inlaturata in mare parte sau transformata in acid lactic. Branzeturile tari si branza cottage au un continut scazut de lactoza. Cu cat o branza este mai maturata, cu atat continutul de lactoza este mai mic. De aceea, in general, branza este  bine tolerata de persoanele cu intoleranta lactozica.
  4. Ajuta in procesul de slabire. Calciul din branzeturi- si produsele lactate mai degresate, in general- ajuta la slabit, determinand metabolismul sa arda mai bine grasimile. Cum? Calciul este implicat in reglarea proceselor de depunere si excretie a grasimii. Persoanele care tin cura de slabire cu meniu pe baza de lactate pierd cu aproximativ 20% mai multa grasime, la acelasi numar de calorii consumat. Este de preferat branza cu mai mult zer, putina sare si putina grasime- pentru a retine o parte din vitaminele liposolubile. Zerul contine multe vitamine hidrosolubile din complexul B si favorizeaza absorbtia calciului. Sarea – in cantitati mici – nu va determina retinerea apei in organism.
  5. Scade incidenta bolilor cardio-vasculare. Mult timp s-a crezut ca lipidele din branza pot mari nivelul colesterolului cu agravarea bolilor cardio-vasculare. Insa nu exista suficiente date concludente care sa confirme acest lucru. Din contra, anumite branzeturi grase, precum branza Cheddar, contin acidul linoleic (acid gras esential de tip omega 6), care scade incidenta bolilor de inima si previne aparitia cancerului. Oricum, medicii si nutritionistii recomanda consumul moderat sau rar al branzeturilor grase.
  6. Branzeturile ofera senzatie de satietate pentru mai mult timp si au un indice glicemic foarte scazut. Asta inseamna ca nu determina modificari bruste ale nivelului glucozei din sange – si implicit ale insulinei.
  • branza proaspata de vaci: 10,
  • telemeaua, feta: 5,
  • branzeturile foarte grase si maturate: 0.

Motive contra

  1. Consumul de branza  grasa, sarata poate avea efecte negative asupra persoanelor hipertensive.
  2. Excesul de sare (sodiul) din anumite branzeturi favorizeaza pierderea calciului din organism si eliminarea sa prin urina.
  3. Anumite persoane se constipa de la consumul de branza.
  4. Unele persoane sunt sensibile (au intoleranta) la anumite componente ale branzei foarte vechi -histamina (in special)  si tiramina- manifestand diaree, dureri de cap, palpitatii, urticarie, mancarime s.a. Cu cat tipul de branza este mai maturat cu atat cantitatea de histamina este mai ridicata. Astfel, persoanele cu intoleranta  la histamina trebuie sa evite branza cu mucegai albastru, Parmezanul, branza Camembert, Emmentaler, Gorgonzola.
  5. Continut ridicat de grasimi (mai ales saturate).
  6. De multe ori, din motive economice, procesul tehnologic corect de producere a branzei nu este respectat. Se folosesc chimicale care imbunatatesc gustul in defavoarea calitatii sau ingrediente prime care nu sunt de natura animala (este vorba in special de margarina folosita la producerea branzei feta).

Asocieri recomandate

  • Branzeturile cu mucegai se pot manca foarte bine cu fructe proaspete precum struguri, mar, ananas, pepene. Fructele potenteaza aroma specifica a branzei cu mucegai. Atentie insa in cazul persoanelor cu probleme digestive, deoarece fructele se digera mai repede si pot perturba digestia proteinelor din branzeturi.
  • Branza are un continut redus de carbohidrati. Drept urmare  poate fi combinata cu paste fainoase integrale, orez integral, paine integrala si cu legume. In dietele de slabit se foloseste branza degresata in asociere cu fainoasele integrale si legume proaspete sau gatite la abur.
  • Mamaliga cu branza.

In loc de concluzii

Cumpara  intotdeauna branza din surse sigure, din locuri cat mai igienice. Daca este cumparata de la magazin , mai bine alege varianta ambalata. E mai ferita de bacterii. Asigura-te ca branza este in termenul de garantie si ca a fost depozitata in conditii potrivite, la rece.

Resurse:

-Encyclopedia of Human Nutrition- Second Edition, 2005

-Regulation of adiposity and obesity risk by dietary calcium: mechanisms and implications Zemel MB. 2002. J Am Coll Nutr 21: 146S-151S 3.

-Regulation of adiposity and obesity risk by dietary calcium: mechanisms and implications Zemel MB. 2002. J Am Coll Nutr 21: 146S-151S. 4.

-http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/6413146/Eating-more-cheese-can-help-fat-people-lose-weight-study-claims.html 5. http://www.milk.co.uk

-Role of Dietary Sodium in Osteoporosis, Robert P. Heaney, M.D., J Am Coll Nutr June 2006 vol 25 no. suppl 3 271S-276S

Nutripedia

Ca sa fii sigur ca nu-ti scapa nimic, e bine sa devii fan Nutripedia pe Facebook. Acolo vei fi la curent si cu toate aparitiile de pe site, dar vei avea acces si la concursuri, sondaje, vouchere si tot felul de alte lucruri minunate.

You may also like...

13 Responses

  1. DIONISIE VALENTIN says:

    Mapo Doufu,(Tofu) pt cei care nu pot mânca brânză din lapte ,e mai sanătos,bun,depinde de ce pui pt aromă yam yam yamy yamy

  1. August 2, 2011

    [...] branzeturi, carne slaba, ton, nuci, seminte si alte surse de [...]

  2. August 3, 2011

    [...] cu medicul specialist. Acest tip de medicamente interactioneaza cu tiramina (continuta in vinuri si branzeturi fermentate) si cresc brusc tensiunea [...]

  3. August 3, 2011

    [...] si branzeturile nesarate, pestele gras cu oase (sardina, somon, macrou), varza, conopida, broccoli, branza [...]

  4. August 12, 2011

    [...] foloseste pe paine, ca si gemul sau dulceata alaturi de branzeturi (in special de oaie si capra) carora le potenteaza gustul.  Ori la diferite sosuri dulci-acrisoare [...]

  5. August 27, 2011

    [...] si dupa boala este important sa ne hranim cu mai multe proteine, in special cu lactate, branzeturi si oua, care contin metionina. Metionina este implicata in cresterea, dezvoltarea si regenerarea [...]

  6. August 29, 2011

    [...] curand vom publica un articol despre beneficiile nutritionale ale consumului de branza, dar si anumite controverse legate de [...]

  7. September 7, 2011

    [...] mare parte a calciului din alimentatie provine din lapte si produse lactate (250mL lapte sau 40g branza contin aproximativ 300mg de calciu), iar fructele, legumele si cerealele furnizeaza aproximativ 25% [...]

  8. September 14, 2011

    [...] 2. Schimba laptele integral cu cel partial degresat (1,5% ) sau total degresat. 3. Inlocuieste branza sau produsele lactate cu versiunea lor degresata. 4. Alege carnea de pasare (pui, curcan) sau peste [...]

  9. September 19, 2011

    [...] pe site nu doar pentru acest carpaccio), iar reteta ei o gasesti aici. Eu am facut carpaccio cu branza telemea de vaca si nu cu tofu, ca in reteta originala, si in cele mai multe cazuri rezultatul din farfurie [...]

  10. November 9, 2011

    [...] vrei ca reteta sa fie de post, inlocuieste telemeaua cu branza tofu si vei obtine ceva 100% [...]

  11. February 28, 2012

    [...] Tine bucatile de branza din frigider infasurate in folie de aluminiu in locul celei de plastic. O sa fie proaspete mai mult [...]

  12. May 2, 2012

    [...] Branzeturile se servesc de regula cu un vin bun local. In general se merge pe vinurile albe seci, dar si dulci. [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>