Beneficiile laptelui de capra

Laptele de capra este unul dintre cele mai sanatoase alimente, dar care in mediul urban este prea putin folosit. Asta se poate datora si gustului specific care este puternic influentat de calitatea ierbii. Rezumam cateva dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui sa bem mai des lapte de capra.

Imbunatateste absorbtia fierului

Consumul zilnic de lapte de capra mareste absorbtia fierului si ajuta la regenerarea hemoglobinei din sange. In mod normal calciul impiedica absorbtia fierului. Acest tip de lapte minimalizeaza insa interactiile calciului cu fierul din timpul absorbtiei. Protejeaza stabilitatea ADN-ului in cazurile de anemie ce necesita tratamente prelungite cu fier.

Este hipoalergenic

Caseina este responsabila pentru provocarea unor alergii, ca si glutenul. Laptele de capra contine mai putina caseina, comparativ cu laptele de vaca. Fiind hipoalergenic si destul de asemanator cu laptele uman este folosit in formulele de lapte praf pentru sugari, ca o alternativa a laptelui de vaca.

Mareste imunitatea organismului

Contine cantitati insemnate de oligozaharide, asemanatoare cu cele din laptele uman. Aceste oligozaharidele sunt carbohidrati ce nu pot fi digerati. Ajung in intestinul gros unde actioneaza ca prebiotice. Prebioticele stimuleaza dezvoltarea si inmultirea bacteriilor bune (probiotice) din intestin care maresc imunitatea organismului.

Mai putina lactoza

Comparativ cu laptele de vaca, cel de capra are mai putina lactoza, fiind mai usor digerabil. Persoanele cu intoleranta la lactoza este posibil sa tolereze acest tip de lapte.

Nutrienti

Este bogat in calciu si fosfor ce se  asimileaza si se fixeaza usor in structura oaselor. Oasele devin astfel mai rezistente. Are mai mult zinc si seleniu fata de cel de vaca. Acesti micronutrienti participa la mecanismele (antioxidante) de aparare ale corpului si previn aparitia bolilor neurodegenerative.

Laptele de capra are in compozitie mai multi acizi grasi esentiali (acidul linoleic si acidul arachidonic) decat cel de vaca. Ambii acizi sunt de tip omega-6. De asemenea continutul de acizi grasi cu lant mediu de atomi de carbon (6-14) este mai mare. Acestia sunt metabolizati mai usor si nu sunt transformati in tesut adipos. In plus laptele de capra mentine in limite normale nivelul de grasimi din sange (trigliceride si transaminaze) si reduce colesterolul total din sange. Din aceste motive poate fi folosit in prevenirea bolilor cardio-vasculare.

Deoarece caprele nu se imbolnavesc niciodata de tuberculoza se banuieste ca laptele de capra ar avea proprietati bactericide, distrugand bacilul tuberculozei (bacilul Koch).

Datorita acestor calitati laptele de capra poate fi considerat aproape un aliment „medicament”. Este o alternativa mai sanatoasa decat laptele de vaca, mai ales pentru persoanele  care au alergie la laptele de vaca, colesterol ridicat, osteoporoza, anemie. Pentru o mai buna dezvoltare a oaselor si a sistemului imunitar, copiiilor  le este recomandat consumul zilnic de lapte de capra.

Nutripedia

Ca sa fii sigur ca nu-ti scapa nimic, e bine sa devii fan Nutripedia pe Facebook. Acolo vei fi la curent si cu toate aparitiile de pe site, dar vei avea acces si la concursuri, sondaje, vouchere si tot felul de alte lucruri minunate.

You may also like...

1 Response

  1. September 28, 2011

    […] telemea se obtine de obicei din lapte de vaca, de oaie si de capra sau amestec. Exista si telemea de bivolita, care este insa mai grasa. O branza telemea de calitate […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>