Sodiul (Na) in nutritie. Consideratii generale

Sodiul este principalul cation (ion metalic pozitiv, Na+) extracelular si unul dintre cei mai importanti electroliti implicati in mentinerea echilibrului hidric al organismului. Carentele de sodiu sunt rare, iar excesul agraveaza starea de hipertensiune la unii oameni, recomandandu-se un consum moderat de sare de bucatarie (NaCl). Organismul unui adult de 70 kg contine aproximativ 100g de sodiu.

Functii

  • Este principalul cation extracelular implicat in reglarea volumului de fluide extracelulare (conditioneaza deplasarea apei in diferite compartimente ale organismului).
  • Ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic in fluidele corpului.
  • Are rol esential in transmiterea impulsului nervos si a contractiei musculare (este implicat in ecitabilitatea neuromusculara).

Absorbtie si excretie

Sodiul este absorbit rapid in tractul intestinal si circula liber in sange pana ajunge la rinichi unde este filtrat. Rinichiul retrimite in organism cantitatile necesare de sodiu in functie de necesitatile organismului. In cazul unui exces de sare alimentara, apare senzatia de sete si dupa ce bem apa rinichii elimina surplusul de sodiu si apa impreuna prin urina si transpiratie.

Doze zilnice recomandate:

  • 1500 mg/zi (19-50 ani)
  • 1300 mg/zi (51-70 ani)
  • 1200 mg/zi (peste 70 ani)
  • sportivii necesita un consum mai mare de sodiu, de pana la 3,3g.

Surse:

Aproape toate alimentele contin sare (NaCl), implicit sodiu (Na), iar cele procesate sunt si mai concentrate comparativ cu  hrana proaspata, ca  fructe legume, lactate nesarate, carne cruda. De fapt aproape 75% din cantitatea de sodiu pe care o mancam zilnic provine de la sarea adaugata prin procesare, 15% din sarea adaugata de noi la gatirea mancarii si doar aproximativ 10% provine din surse naturale.

1 g de sare de bucatarie (NaCl) contine 40% sodiu, adica aproximativ 400  mg.

O lingurita de sare  (5g) are 2000 mg de sodiu, peste limita zilnica admisa.

Carenta de sodiu

In cazul deshidratarii profunde determinata de voma, diaree, sau transpiratie excesiva nivelul sodiului in sange scade si atat apa cat si sodiul trebuie inlocuite imediat. In timpul activitatilor fizice intense se pot pierde cantitati mari de sodiu in ciuda hidratarii intense si apare fenomenul de hiponatremie (concentratie scazuta a sodiului in sange).

Excesul de sodiu

Edem si hipertensiune apar in cazul unui surplus de sodiu, care dispar dupa ce bem apa suficienta. Excesul prelungit de sodiu duce la cazuri mai grave de hipertensiune.

Consumul excesiv de sare in timpul sarcinii duce la retentia apei in corp, putandu-se ajunge la aparitia de edeme (umflatura nedureroasa rezultata datorita acumularii de lichid seros in tesuturi).

Este recomandata limitarea consumului de sare intr-o serie de boli precum:

  • bolile cardio-vasculare, ex. hipertensiunea arteriala
  • boli renale care evolueaza cu retinerea de apa in organism
  • boli ale ficatului: ciroza cu ascita, hepatite
  • tratamentul cu hormoni corticosuprarenali
  • tratamentul cu medicamente care retin apa (fenilbutazona)
No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *