Despre toxine si nevoia de detoxifiere

Toxinele sunt substante care afecteaza buna functionare a organismului uman. Practic sunt mii de substante chimice care sunt virtuale toxine si care se gasesc in mancare, apa, haine, in casa in care locuim, la locul de munca, in aer. Pot lua forma produselor de curat haine, detergenti, produsele de igiena corporala si cele de curatenie, cosmetice, uleiuri de gatit, aditivi alimentari, pesticide si ierbicide, substante chimice poluante eliberate in atmosfera si lista poate continua.

In functie de sursa de provenienta exista doua tipuri de toxine:

 • Exotoxinele, care ajung in organism din exterior, datorita alimentatiei, aerului respirat, expunerii la radiatii, la zgomot, etc.
 • Endotoxinele, produse de organismul uman, care apar in urma unor dereglari hormonale, boli sau traume emotionale.

Toxinele din mancare

In fructe si legume toxinele se acumuleaza in special in straturile exterioare ale plantelor. Pesticidele si alte reziduuri  din sol sunt concentrate in coaja si pot fi indepartate prin razuire, dar odata cu ele se mai pierd si din nutrienti (vitamine, minerale, enzime,etc). Pesticidele ajung si in grasimea sau pielea animalelor si pestilor si de aceea este recomandata indepartarea lor in timpul gatitului. Chiar si produsele organice trebuie spalate cu grija deoarece chiar daca nu sunt folosite chimicale la cultivarea lor, ele pot fi contaminate cu materii fecale, mucegaiuri sau pot putrezi eliberand toxine.

Pestii oceanici, in special tonul retin mari cantitati de compusi ai mercurului, care raman prezenti si dupa preparare termica si ar trebui evitat consumul lor mai ales de catre femeile gravide.

Detoxifierea este procesul prin care ne curatam organismul de substante daunatoare si restabilim capacititatiile de functionare a acestuia. Se realizeaza cu ajutorul ceaiurilor, alimentatiei, aromaterapiei, sportului, tehnicilor de respirat, yoga, meditatiei si altor terapii. Scopul principal este de a determina organismul sa se „vindece” singur si de a restabili capacitatile sale de autovindecare.

Organismul uman are metode proprii de „curatare” si eliminare a toxinelor, dar de multe ori aceste functii sunt alterate de stilul de viata sedentar, cu obiceiuri culinare mai putin sanatoase la care se adauga stresul cotidian si poluarea.

Pentru o detoxifiere eficienta a corpului, de cele mai multe ori este necesara o abordare holistica. Asta inseamna ca trebuie curatate:

-ficatul cu vezica biliara,

-rinichii si tractul urinar,

-pielea cu depozitele adipoase,

-sistemul respirator si

-sistemul limfatic.

Medicii ne avertizeaza insa ca nu este nevoie sa recurgem la cure drastice de detoxifiere care ar putea sa ne dezechilibreze si mai mult organismul. De cele mai multe ori, detoxifierea blanda, bazata in primul rand pe moderatie, ar putea fi raspunsul.

Oamenii nu sunt la fel de sensibili la prezenta toxinelor. Copiii, batranii, persoanele cu imunitate scazuta au o vulnerabilitate crescuta. Femeile se imbolnavesc mai usor decat barbatii din trei motive:

 1. In primul rand datorita faptului ca sunt mai mici (au o greutate mai mica) decat barbatii si se imbolnavesc mai repede.
 2. Procentual, au mai multa grasime decat barbatii si implicit inmagazineaza mai multe toxine. Este stiut faptul ca toxinele au afinitate pentru tesutul adipos, unde sunt depozitate.
 3. Sunt mai sensibile hormonal, fiind expuse la tot felul de dereglari.

Concluzie: Macar o data pe an nu ar strica nimanui o cura usoara de detoxifiere. Si nu neaparat cu produsul minune X sau Y, ci cu ceea ce natura ne-a pus la dispozitie. Ideal ar fi ca aceasta perioada sa fie in perioada verii, cand avem la indemana aproape toata gama de fructe si legume proaspete si…  autohtone.

Nutripedia

Ca sa fii sigur ca nu-ti scapa nimic, e bine sa devii fan Nutripedia pe Facebook. Acolo vei fi la curent si cu toate aparitiile de pe site, dar vei avea acces si la concursuri, sondaje, vouchere si tot felul de alte lucruri minunate.

You may also like...

3 Responses

 1. July 5, 2011

  […] masura ce ne bucuram de beneficiile civilizatiei, nevoia de detoxifiere a organismului devine una stringenta. Suntem expusi zi de zi la agenti chimici din ce in ce mai noi […]

 2. July 5, 2011

  […] (sunt laxative) si accelereaza eliminarea din organism a substantelor cu potential cancerigen si a toxinelor. Amintim celuloza, hemiceluloza si lignina, care se gasesc in cereale integrale, tarate de grau si […]

 3. September 13, 2011

  […] reduca pe cat posibil expunerea la factorii externi poluanti. Am prezentat in articolul anterior „Despre toxine si nevoia de detoxifiere”  exotoxinele. Cu cat expunerea la aceste tipuri de toxine este mai redusa, cu atat mai eficient […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *