Toata presa vuieste de noua stire soc: Coca-Cola si Pepsi isi vor schimba retetele bauturilor lor. Vina pentru „marea schimbare”o poarta legislatia statului California care a limitat folosirea colorantului chimic 4-MEI  (4-metil-imidazol) la o anumita cantitate, evident mai mica decat cea din celebrele bauturi carbogazoase.

De ce s-a recurs la aceasta schimbare? Pai Coca-Cola nu vrea in ruptul capului sa-si asocieze brandul propriu cu cancerul. Legea spune clar: folosirea acestui colorant peste limita admisa implica avertizarea populatiei la riscurile expuse. 4-MEI este o substanta cu potential carcinogen-consumul ei poate provoca cancer. Cel putin asta reiese din studiile efectuate pe animale.

Insa Asociaţia  Americana  a Producătorilor de Băuturi sustine ca nu există nicio dovadă că aceasta substanta prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor. In plus, Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) afirmă că o persoană ar trebui să bea 1.000 de doze de Coca-Cola sau de Pepsi pe zi pentru a putea fi expusă aceluiaşi nivel de 4-MEI administrat animalelor de laborator.

Asa ca cei de la Coca-Cola au ajuns la un compromis. Decat sa apara pe sticla de Coca-Cola cuvantul cancer au ales sa schimbe reteta. Acum depinde cat de mult afecteaza acel colorant gustul specific al bauturii. Si implicit vanzarile. Oricum, cred tot mai mult ca daca schimbarea nu va fi satisfacatoare, vor gasi ei o alta metoda chimica de a imbunati gustul “fericirii”.

Resursa:

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-17308181

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *